Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фінляндія. Коктейлі для Молотова і Angry birds

28 липня, 09:29

Одна з найбільш недооцінених в Україні країн, з точки зору рівня життя, історичного досвіду та інновацій у всіх сферах, - Фінляндія. Цим тестом я хочу звернути трохи більше уваги на цю дивну країну, країну, в якій NOKIA заснували в Російській Імперії...

Для початку варто запам'ятати, що Фінляндії - це не Скандинавія. Так, це частина групи Країн Північної Європи (Nordic), але це не Скандинавія. Ще цікаво дізнатися, що найбагатший фін не переживає за телефони - він робить ліфти Kone і, згідно Forbes, має статок трохи більше трьох млрд доларів.

Фінляндія - це країна, де на глухій залізничній станції можна знайти пресу на основних європейських мовах, де бібліотеки у провінції виглядають як центри сучасного мистецтва. А взагалі, преса у Фінляндії - найвільніша у світі.

У Фінляндії немає корупції, майже. Наприклад, 2010 року поліція не зареєструвала жодного випадку хабарництва. Хоча у цій країні зарплата прем'єр-міністра трохи більша 14 тисяч Євро на місяць, але очевидно, що не це основна причина.

Зимова війна, коктейль для Молотова і sisu.

Сучасну історію Фінляндії можна розділити на три періоди: шведський (1323 -1809), період у складі Російської імперії (1809-1917) і подальша незалежність.

Одна з найтрагічніших сторінок в історії Фінляндії пов'язана з Зимової війною (1939-1940) проти СРСР. Якщо просто, то передумови початку були наступні: Сталін і Гітлер поділили сфери впливу в Європі, і Фінляндія «відійшла» Сталіну. Коли Сталін дозрів, офіційна Москва повідомила про «збройні провокації з боку фінської воєнщини» і перейшла в наступ. Почалася Зимова війна.

Ця війна сформувала сучасну фінську політичну націю. Багатомісячні бої в надзвичайно важких умовах, з противником, що в рази перевершує в живій силі, має в десятки разів більше важкого озброєння. У фінського духу і стійкості, що особливо проявили себе в цій війні, є своє слово - sisu.

У цій війні особливо корисними й ефективним виявилися «коктейлі для Молотова», відомі зараз як коктейлі Молотова. Основним виробником коктейлів Молотова був фінський алкогольний монополіст Alko, що з'явився за результатами скасування Сухого закону. Alko виготовив декілька сотень тисяч одиниць коктейлю війни. Тепер щороку на День незалежності показують найуспішніший фінський фільм «Невідомий солдат». Фільм про Зимову війну.

Мови і фінський сепаратизм

Як відомо, у Фінляндії дві національні мови: фінська і шведська. Фінською мовою говорить 93 % і шведською 6 % населення країни. Носіїв саамської (лапландської) мови близько 1700 осіб.

Інститут мов Фінляндії, крім усього іншого, опікується фінською, шведською, саамською, фінською циганською. Що стосується шведської, то Інститут стежить за тим, щоб фінська шведська не надто відрізнялася від шведської шведської.

У Фінляндії можна отримати офіційний Національний Сертифікат на знання таких мов, як фінська, шведська, англійська, саамська, російська, німецька, іспанська, французька, італійська. Тут хочу вас трохи засмутити. На жаль, Національний Сертифікат на знання італійської можна отримати тільки для базового та середнього рівня. Така ось державна «проблема».

На час отримання незалежності від Російської Імперії Аландські острови спробували втекти від Фінляндії до Швеції. Після Аландської кризи острова з населенням близько 28 тис. залишилися у складі Фінляндії, але з широкою автономією. Мова - шведська, свій Парламент, своє громадянство, немає військового обов'язку служити в армії Фінляндії... і навіть свій інтернет-домен: .аx

Інновації

Про феномен NOKIA хочу сказати всього кілька слів. NOKIA з'явилася 1865 року. Колись нокійці пиляли дерева, виробляли кабелі та електроенергію, майстрували калоші і телефонні трубки. Зараз інші пріоритети та інший етап. Тому не поспішайте ховати.

Крім NOKIA, Фінляндії є чим пишатися. Мало хто знає, що ядро операційної системи Linux створив фін Лінус Торвальдс. І Angry birds з'явилися не без безпосередньої участі NOKIA. Штаб-квартира найвідоміших птахів на землі міститься у тому ж містечку, що й штаб-квартира NOKIA - в містечку Espoo.  Від початку 2014 року кількість скачувань Angry birds на всіх платформах перевищила цифру в два млрд.

Багато ще всього цікавого в країні Суомі. Фінляндія - помітний світовий центр архітектури й дизайну. Фінська авіакомпанія Finnair визнавалася найбезпечнішою авіакомпанією світу. У цій країні - жінка єпископ. А відкритий гей набирає 37,4% на президентських виборах. У Фінляндії одна з найкращих освіт у світі і 100 % грамотність. У Фінляндії найбільша у світі кількість олімпійських медалей на душу населення, а такі прізвища, як Міка Хаккінен або Кімі Райкконен, говорять багато будь-якому шанувальникові швидкої їзди...

І це тільки вершина айсберга. Чим більше ви дізнаватиметеся про цю чудову країну, тим більше дивовижних відкриттів зробите. Ця країна набагато більше, ніж просто сніг, північні олені і Йоулупуккі, який дивиться на Північне сяйво. Хоча і це чудово!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати