Skip to main content
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Осиротілий жовтень

Фестивалю «Молодість» цього року не буде
30 August, 14:29
ФОТО З САЙТА 5.UA

Це слідує з офіційної заяви фестивального офісу, поширеної в понеділок.

Далі — текст документа без змін:

«Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» оголошує про нові терміни щорічного проведення. Замість жовтня місяця кінофорум відбуватиметься в останній тиждень травня. Таке рішення дирекція фестивалю узгодила з Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів FIAPF і з усіма світовими кінофестивалями класу А і Б. 

Понад рік тривали перемовини з міжнародною кіноспільнотою щодо можливості перенесення дати проведення Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Оскільки фестиваль акредитований FIAPF, потрібно було отримати погодження з боку кожного члена федерації. Нарешті рішення щодо проведення фестивалю навесні було остаточно узгоджено і затверджено.

21—22 жовтня 2017 року відбудеться спеціальна подія «Молодість. Пролог», що представлятиме новий травневий фестиваль «Молодість-47».

Андрій Халпахчі, генеральний директор КМКФ «Молодість»:

«У кінофестивальному середовищі календар проведення того чи іншого кінофестивалю є предметом індустріального обговорення. Ключові фестивалі із усього світу мають домовитися, як розподілити головні кіноподії протягом року, аби учасники світового кінопроцесу мали змогу взяти участь в тому чи іншому фестивалі. Ми раді, що нас підтримали колеги із FIAPF, в тому числі із фестивалів Берліна, Венеції, Канн, а також із Київської держадміністрації».

Владислав Лясовський, голова наглядової ради КМКФ «Молодість»:

«У календарі кінофестивалів київська «Молодість» завжди була пов’язана з осінню. Але одночасно в жовтні відбувалися інші визначні фестивалі світу: у Відні, Лондоні, Варшаві, Римі. Перенесення термінів проведення «Молодості» на травень усуває цю фестивальну перенасиченість жовтня. Весна також розкриває більше можливостей для розширення локацій, додаткових цікавих подій. Крім того, травень є ідеальним туристичним місяцем для Києва, тому це можливість з якнайкращого боку представити наше місто гостям «Молодості». Більше того, фестиваль триватиме під час святкування Дня Києва. Це символічно, оскільки «Молодість» є Київським міжнародним фестивалем, знаковою подією для міста — так, як Берлінале для Берліна або Каннський кінофестиваль для Канн».

Таким чином, нові дати проведення наступного 47-го КМКФ «Молодість» — з 26 травня до 2 червня 2018 року. Докладніше про програму КМКФ «Молодість» у травні 2018 року, а також про спеціальну подію «Молодість. Пролог» у жовтні 2017 року буде повідомлено на прес-конференції на початку вересня».

Одразу виникає кілька запитань. Так, можливо, жовтень — зайнятий місяць у міжнародному фестивальному календарі. Але травень, надто ж його останні числа — більш ніж насичений подіями час  у Києві, чого вартий лише «Книжковий Арсенал». Культурно зацікавлена публіка в ці дні розпорошена по численних імпрезах. Хто наповнюватиме зали фестивалю?

Далі — проблема з репертуаром. Терміни проведення наприкінці жовтня давали «Молодості»  змогу укомплектовувати позаконкурсну програму фільмами-лауреатами потужних кінофорумів — Берліна, Канн, Локарно; та й у конкурсах значну частку становили теж дебютанти з тих-таки Канн.

Зрештою — момент суто емоційний. Середина осені, ще й у нашій вічно кризовій реальності, небагата на яскраві барви. «Молодість» на цілий тиждень значно урізноманітнювала непробивну жовтневу сірість і сирість. Важко собі уявити, що місто зможе протиставити цим тьмяним дням.

Одне слово, залишається сподіватися, що Халпахчі та його команда добре знають, що роблять. Чекатимемо на вересневу прес-конференцію.

Delimiter 468x90 ad place

Subscribe to the latest news:

Газета "День"
read