Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Умєров затвердив план заходів Міноборони з реалізації адаптованої Річної національної програми співробітництва з НАТО на 2024 рік

01 березня, 12:11
Фото nato.int

Адаптована Річна національна програма співробітництва Україна–НАТО (аРНП) розроблена на виконання домовленостей за результатами Вільнюського саміту НАТО. Ключовим пріоритетом аРНП є реформування сектору безпеки та оборони України, повідомляє Міністерство оборони України.

Міністр оборони України Рустем Умєров підписав План заходів Міністерства оборони та Збройних Сил України з реалізації аРНП на 2024 рік.

“Міністерство оборони України як координатор сил оборони має забезпечити системні зміни на шляху до вступу в НАТО. Відтак, виконання заходів по аРНП є одним із пріоритетів. Заходи програми, які були розроблені відомством враховують рекомендації експертів НАТО”, - сказав Рустем Умєров.

Погоджений план передбачає більше 50 заходів Міноборони в рамках 17 цілей, які мають бути виконані протягом цього року. Основні індикатори 2024 року, зокрема стосуються:

  • опрацювання Пріоритетного пакету спроможностей та Початкового переліку вимог до взаємосумісності з НАТО

  • внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення демократичного цивільного контролю над ЗСУ, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сфері безпеки й оборони України

  • завершення трансформації системи командування та управління відповідно до принципів та стандартів НАТО

  • запровадження нової моделі спільного урядування в системі Міноборони

  • забезпечення ефективного функціонування закупівельних агенцій Міноборони

  • розробка національних документів на основі стандартів НАТО

  • утворення Спільного центру Україна – НАТО з аналізу, підготовки та освіти (JATEC)

  • аналіз законодавства у сфері безпеки й оборони на відповідність нормативно-правовим документам НАТО

Міноборони розробляло план заходів аРНП у взаємодії з Урядовим офісом Віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України О.Стефанішиної та Міжнародним секретаріатом НАТО для забезпечення цілісності та інтегрованості документа.

“Максимальна увага була приділена вимірюваності та процесу моніторингу виконання заходів. Разом з тим, документ залишається гнучким інструментом, який підлягає щорічному перегляду пріоритетів на основі динаміки безпекової ситуації та пов’язаних з нею подій”, - заступник Міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати