Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кулеба закликав партнерів не керуватися страхом ескалації під час ухвалення важливих рішень на підтримку України

02 липня, 19:49

Протягом попередніх двох років страх ескалації з боку росії був ключовим фактором, який постійно стояв на заваді отриманню необхідного озброєння та ухваленню важливих політичних рішень на підтримку України, повідомляє Урядовий портал.

Про це Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 2 липня під час онлайн-виступу на панельній дискусії видання The Economist “Подолання конфліктів: у пошуках можливостей” в Афінах, Греція.

“За ці два з половиною роки ніщо так не шкодило нашій спільній справі, як страх ескалації. Ми чули це щоразу, коли закликали надати новий тип озброєння, якого Україна відчайдушно потребувала для захисту своїх людей і критичної інфраструктури. Ми чули це щоразу, коли потрібно було ухвалити важливе рішення: від надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС до інших великих політичних кроків”, - зазначив Міністр.

Глава МЗС підкреслив, що зрештою, всі рішення були ухвалені, і жодне з них не призводило до ескалації з російського боку. Він нагадав, що по-перше, росія сама постійно ескалює ситуацію і робить це незалежно від будь-яких рішень, а по-друге, “її ескалаційні кишені вже порожні”.

“Моє прохання сьогодні — вірте в здатність України перемагати та нарешті відмовтеся від страху ескалації. Це Путін має нас боятися. Це він має намагатися передбачити наші кроки. Це він має бути обережним і шукати шляхи до припинення своєї агресії. А не навпаки”, — наголосив Міністр.

У цьому контексті глава МЗС України назвав три рішення, ухвалення яких допоможе Україні та її союзникам докорінно покращити ситуацію на полі бою.

“По-перше, надання Україні більшої кількості "Патріотів" та інших систем протиповітряної оборони і відповідних ракет для того, щоб скинути росію з українського неба. По-друге, надання Україні можливості знищувати російські засоби повітряного терору, її бомбардувальники, ще до того, як вони наблизяться до українських кордонів — на аеродромах в росії та в її небі. І по-третє, достатнє і стабільне постачання артилерійських боєприпасів, щоб надати українським сухопутним військам перевагу”, — зауважив Міністр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати