Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майже всі у вʼязницях: "Репортери без кордонів" зʼясували долю зниклих журналістів із Мелітополя

04 жовтня, 17:09

 

Кількох журналістів і дописувачів новинних Telegram-каналів із тимчасово окупованого Мелітополя, що в Запорізькій області, досі незаконно утримують у в'язницях. Їх рік тому затримали російські загарбники.

Про це йдеться в матеріалі міжнародної правозахисної громадської організації "Репортери без кордонів" (RSF), передає Рубрика.

Торік у серпні в Мелітополі щонайменше чотирьох журналістів та авторів на Telegram-каналах затримали окупанти. Це остаточно підтвердили лише в жовтні 2023-го, коли в одному з пропагандистських відео, вони робили неправдиві зізнання. А втім, відтоді про них не було жодної інформації. Їхню долю вдалося зʼясувати RSF.

Першим затримали адміністратора Telegram-каналу місцевого медіа "Ріа-Мелітополь". Георгія Левченка окупанти незаконно звинуватили в передачі інформації про російських військових українським спецслужбам. Згодом, як зʼясувала RSF, його перевели до слідчого ізолятора в окупованому Маріуполі.

Там вдалося знайти ще двох дописувачів для іншого ресурсу "Мелітополь — це Україна", який транслював місцеві новини під час окупації, — Яну Суворову та Владислава Гершона.

російська ФСБ звинуватила їх у "намірі брати участь у диверсійних і терористичних операціях" на Запоріжжі нібито разом з агентами української воєнної розвідки. А втім, ці звинувачення не підкріплені жодними вагомими доказами.

За інформацією організації, до прибуття в Маріуполь вони перебували у ще кількох місцях утримання, зокрема дописувачі каналу були серед ув'язнених рецидивістів або в камерах настільки переповнених, що декому доводилося спати стоячи.

Також затримали й журналістку видання "Ріа-Мелітополь" Анастасію Глуховську. Спочатку жінку утримували в магазині господарчих товарів у Мелітополі, з якого росіяни зробили імпровізовану в'язницю, а потім її перевели до СІЗО в Приазовську. Нині журналістку утримують у Ростовській області росії й такожзвинувачують у "тероризмі".

Окрім того, представники RSF дізналися про Євгена Ільченка — чоловіка, який вирішив відкрити власний Telegram-канал, щоб повідомляти про російську окупацію свого міста. Його затримали, а після піддали примусовій праці. Зокрема, його змушували копати окопи.

"Репресії проти журналістів і пропаганда: росія експортує на окуповані території свою політику хижацтва щодо інформації, яка вже працює у неї вдома. Багато хто в Мелітополі став жертвою цього полювання на журналістів", — наголосив керівник відділу розслідувань RSF.

У RSF запевнили, що не лише документують факти полону українських журналістів, а ще й мобілізують зусилля для їхнього звільнення.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати