У місті Тегеран (Іран) розпочала роботу виставка Humanity. Solidarity. One Planet, на якій від Посольства України в Ірані представили роботу українського художника Івана Лободи “Вишивальниця”. Оригінал картини, який знаходиться в колекції Херсонського обласного художнього музею, був вивезений російськими окупантами у листопаді 2022 року, розповідає видання «МОСТ» із посиланням на Посольство України в Ірані.

Зазначається, що виставка організована Офісом ООН в Ісламській Республіці Іран, а її е кспонати виставки відображають культурну спадщину 35 країн світу.

“Від Посольства України в Ірані представлено роботу видатного українського художника Івана Лободи «Вишивальниця». Оригінал картини є одним з 11 000 творів мистецтва з колекції Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка, що були нахабно вкрадені російською федерацією у період тимчасової окупації м.Херсон (березень – листопад 2022 р.)”, – уточнили у Посольстві.

Там додають, що завдяки таким заходам Україна має додаткову можливість нагадати світовій спільноті про численні злочини Росії проти культурної спадщини нашої держави.

Виставка експонуватиметься до 17 грудня у палацовому комплексі Ніаваран (м. Тегеран, Іран).

Картину Івана Лободи “Вишивальниця” Херсонський художній музей отримав у 1981 році від Дирекції виставок Спілки художників України. Сама вона написана у 1971 році.

За інформацією музею, на картині зображена троюрідна сестра ексзаступника голови Херсонської облради Василя Зеленчука Катерина Вережак.

Нагадаємо, росіяни пограбували Херсонський художній музей в листопаді 2022, вкравши понад 10 000 робіт українських, російських та європейських митців.

Пізніше, в травні 2023 року, директор кримського Центрального музею Тавриди заявив, що у Криму “на зберіганні” перебувають близько 10 тисяч картин, вивезених з Херсонського художнього музею.

Адміністрація музею обіцяла повернути всі картини, проте не уточнила, коли точно це станеться.

Херсонський художній музей активно займається ідентифікацією викрадених росіянами картин. Зараз ідентифіковано вже більше 55 викрадених картин. Процес триває.