Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Швеції відбувся навчальний семінар з питань гендерної складової військових операцій

14 червня, 16:47
Фото mil.gov.ua

3-4 червня у місті Кунгсенген, Швеція, відбувся навчальний семінар для ключових лідерів з питань гендерної складової військових операцій, повідомляє Міністерство оборони України.

Організатором заходу виступив Північний центр з гендерних питань у військових операціях. У семінарі взяли участь представники генералітету з 20 країн, включаючи Бразилію, Данію, Фінляндію, Францію, Італію, Японію, Йорданію, Мексику, Марокко, Нігерію, Норвегію, Іспанію, Уганду та Швецію.

Від України лекцію для вищого командного складу провела заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова. Вона розповіла про процес залучення жінок до лав Сил оборони за останні два роки та зміни, що відбуваються у цьому напрямку.

Зокрема, з 2021 року кількість жінок у Збройних силах України збільшилася на 40%. Станом на 1 квітня 2024 року, у ЗСУ служать 67 285 жінок, з яких 47 569 є військовослужбовицями, а понад 5 тисяч жінок перебувають на лінії зіткнення, найбільше у Сухопутних військах.

Наталія Калмикова підкреслила, що Україна створює умови для посилення ролі жінок в армії: "У наших рекрутингових центрах створені всі умови для залучення жінок до війська. На сьогодні 15% кандидатів, які проходять процедуру рекрутингу, є жінками. Для них відкрита будь-яка посада у Збройних Силах України".

Заступниця міністра оборони відзначила неоціненний внесок волонтерок та громадських організацій у підтримку армії. "Прогресивні зміни в законодавстві, які Україна впроваджує сьогодні, також відбуваються завдяки енергії та зусиллям десятків громадських організацій ветеранок та волонтерок", — додала вона.

Під час семінару Наталія Калмикова окреслила три основні кроки для подальшої реалізації принципу рівних можливостей в українському війську: підвищення гендерної обізнаності серед військовослужбовців, збільшення кількості жінок на керівних посадах у ЗСУ та створення інклюзивного середовища для військовослужбовиць.

Серед присутніх були генерал-лейтенант з Норвегії Інгрід Маргрете Г'єрде, контр-адмірал з Ямайки Антонетт Вемісс Горман, бригадний генерал з Бразилії Рікардо Ребело, польський генерал-лейтенант Януш Адамчак, Генеральний директор Міжнародного військового штабу НАТО, та майор Стейн ван ден Бош з Бельгії, представник Головного Штабу Союзницьких сил НАТО у Європі. Спікерами заходу були також представники Інституту дослідження миру в Осло та Шведського оборонного університету.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати