Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Націоналізація "Альфа-Банк": Мінюст обрав юристів для захисту України від підсанкційного Фрідмана

15 жовтня, 15:47

Міністерство юстиції України підписало два договори на юридичні послуги з міжнародними фірмами для представництва держави в міжнародних судових спорах. Це відбулося 29 травня та 9 жовтня.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на систему "Прозорро".

Мін'юст дослідив низку юридичних фірм і вибрав три, які не мали конфлікту інтересів та подали найсильніші юридичні меморандуми по стратегії захисту України по цій справі. Це були британські "Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan", "Allen&Overy" та "Herbert Smith Freehills LLP". 

Як повідомляє видання, договори ж були укладені з британською компанією Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan і американською Foley Hoag LLP.

Мова йде про компенсацію за націоналізацію "Альфа-Банк Україна".

Справа з "ABH Holdings S.A."

Компанія ABH Holdings S.A.(Люксембург), бенефіціарами якої є російські бізнесмени Михайло Фрідман, Петро Авен і Герман Косогов, подала позов до України через націоналізацію "Альфа-Банку Україна".

У грудні 2023 року ця компанія подала в Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів запит про арбітраж до України у зв'язку з нібито порушенням її прав як інвестора згідно з Угодою між Урядом України та Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом про взаємне заохочення і захист інвестицій від 20 травня 1996 року. 

Вимоги компанії стосуються компенсації на суму $1 млрд. Україна вибрала британську юридичну фірму Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan для представлення своїх інтересів у цій справі за контрактом вартістю 450 тисяч євро.

Погодинні ставки британської фірми варіюються від 480 до 1 840 євро, а залученої української компанії "Астерс" – від 100 до 450 євро.

Справа з "CTF Holdings S.A."

Компанія CTF Holdings S.A., також люксембурзька, подала запит на арбітраж до України, вимагаючи $160 млнкомпенсації на основі аналогічної інвестиційної угоди. Для захисту інтересів України в цьому випадку обрали американську фірму Foley Hoag LLP за контрактом вартістю $89 тис.

Погодинні ставки американської фірми складають $850, а українських адвокатів з фірми "Сергій Козьяков та Партнери" — $250.

Ці арбітражні справи стосуються захисту України від претензій іноземних інвесторів, пов'язаних з націоналізацією банків і компаній в умовах війни та економічної кризи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати