Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Угорщина у 2025 році планує збільшити поставки газу від російського "Газпрому"

15 жовтня, 14:14

Угорщина та російський енергетичний монополіст "Газпром" ведуть перемовини щодо додаткових закупівель газу на 2025 рік.

Про це повідомив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю російському агентству "РИА Новости".

Видання нагадує, що "Газпром" та угорська енергокомпанія MVM 10 жовтня підписали меморандум про взаєморозуміння стосовно можливості збільшення постачання російського газу до Угорщини. 

Ключові деталі:

  • Збільшення обсягів: Угорщина вже підписала додаткову угоду на постачання газу в останньому кварталі 2024 року за умовами, які гарантують конкурентну ціну. Зараз тривають переговори щодо аналогічної угоди на 2025 рік.

"По суті, ми збільшуємо обсяг. Ми вже підписали одну (додаткову угоду, – ред.) на останній квартал цього року, яка охоплює додаткові обсяги за ціною, що гарантує конкурентоспроможність ціноутворення. Зараз ми ведемо переговори про угоду на наступний рік", наголосив очільник угорського уряду.

  • "Турецький потік": Угорщина планує використовувати газопровід "Турецький потік" для збільшення імпорту. Газопровід транспортує російський газ через Чорне море до Туреччини, а звідти до Болгарії, Сербії та Угорщини.

Нагадаємо, що "Турецький потік", запущений безпосередньо перед вторгненням росії в Україну, доставляє російський газ дном Чорного моря на європейську територію Туреччини, а потім до Болгарії, де називається "Балканський потік". Болгарія не імпортує газ з цього трубопроводу, але забезпечує транзит до Сербії, а далі до Угорщини.

У той час, коли більшість європейських країн скоротили імпорт російських енергоносіїв через війну, Угорщина зберігає та навіть збільшує свої енергетичні зв'язки з росією.

Петер Сійярто підкреслив, що нові домовленості гарантуватимуть конкурентоспроможність ціни на російський газ для Угорщини, закріплюючи практику підписання додаткових угод до довгострокових контрактів на постачання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати