Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Через відключення електроенергії в Україні очікується подорожчання продуктів

18 липня, 13:18

Якщо відключення світла в Україні продовжуватимуться в таких обсягах як зараз, це призведе до зростання цін на продовольство. В першу чергу йдеться про молочні, м’ясні, хлібобулочні вироби. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час пресконференції 16 липня, передає УНН.

"Школи підготовки ( аграріїв до відключення електроенергії – ред.) розпочалися ще з осені 2022 року, коли розпочались певні блекаути. Але зараз ситуація важча…Ми розуміємо, що удари призвели до серйозних втрат енергетики", - розповів Марчук. 

За його словами, особливо страждає тваринництво. Вся молочно-товарна ферма підключена до генерації, тому що всі процеси - від доїння до зберігання молока потребують електрики.

Як вказав Марчук, середня ферма на 500 голів потребує на 1 годину до 100 кВт, і це вимагає значних обсягів дизпалива. Відповідно затратні частини зростають.

Сьогодні молочка в закупівлі  вже зросла в межах  3-5% за червень-липень. Тобто ситуація така, що якщо буде так продовжуватись (відключення світла ред.), відповідно це ще буде призводити до росту. Та сама ситуація стосується і переробної галузі. Наприклад м'ясо, хлібобулочні вироби

- вважає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

На запитання, чи варто очікувати підвищення цін на продовольство в Україні,  Марчук відповів: "На жаль, так".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати