Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Музеї Однієї Вулиці представлять виставку до 60-річчя Аттили Могильного

19 вересня, 12:21

22 вересня 2023 року о 16.00 в Музеї Однієї Вулиці відбудеться офіційне відкриття нової виставки, присвяченої шістдесятій річниці з  дня народження видатного київського поета та перекладача Аттили Могильного (1963-2008).

Син відомого поета та правозахисника Віктора Могильного, він був одним із найталановитіших представників «вісімдесятників», автором поетичних збірок «Турмани над дахами», «Обриси міста», оригінальної дитячої повісті «Мавка з кришталевого палацу» і досі не опублікованої міфологічної повісті «Замок Річарда Левине Серце».

Фото надан5

Аттила навчався в Університеті ім. Тараса Шевченка, деякий час викладав у Києві та Варшаві, працював у редакціях різних газет та опановував перську мову в Таджикистані. Хтось із знайомих вважав його зверхнім, хтось відлюдькуватим, а він просто мешкав у внутрішньому світі Києва, де українська мова завжди була мовою величного Міста.

 

В тихому світі зимовому,

Золотаве, струнке, горде місто,

Що величі своєї свідоме,

Химерними барвами сяє.

 

Цілком природньо, що справжній киянин не міг оминути Андріївський узвіз – тому поет оспівував у своїх творах і цю вічну вулицю.

 

Від того, що день стає все прозоріший,
сніг, як іскристий пророк,
прозорість цю перетворює
у легку мелодію дахів,

що, мов пасма кольорового диму,
піднімаються вгору з Подолу.

 

Життя і творчість Аттили Могильного надихнули відомого українського митця Стефана-Арпада Мадяра на цикл незвичних картин-кольорописів, які були створені до ювілею і вперше представлені в Музеї Однієї Вулиці.

«Колись, – підмітив письменник Юрко Покальчук, – Стефан Мадяр зробив дивовижне відкриття, побачивши за словом колір, а за поєднанням слів – поєднання кольорів, які врешті складають зрозуміле і прийнятне усім плетиво народних образів. На переконання художника, таємниця душі поета розкривається в його словах, але, переглянута крізь кольорову призму, вона лиш додає, лиш підкреслює глибинність поетового світобачення».

Виставка "Київський менестрель Аттила Могильний" відбувається завдяки дружнім відносинам музею із племінником Аттили –Богданом Могильним та за сприяння й підтримки посольства Угорщини в Україні.

 

Інформація Музею Однієї Вулиці

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати