Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна запропонує реструктуризацію 20 мільярдів доларів боргу

22 квітня, 15:12

Україна збирається направити власникам міжнародних облігацій план реструктуризації боргу на суму 20 мільярдів доларів до початку травня, повідомили Reuters два джерела, знайомі з ситуацією, передає УНН.

Деталі

Як зазанчає Reuters, Україні вкрай важливо встигнути укласти угоду про реструктуризацію боргу до того, як у серпні закінчиться дворічне заморожування платежів, узгоджене з власниками її міжнародних облігацій.

За інформацією джерел видання, пропозиції для власників облігацій має стати відправною точкою для офіційних переговорів, включно з проведенням детальних обговорень та обміном конфіденційною інформацією.

Одне з джерел повідомило, що уряд України сподівається досягти попередніх домовленостей не пізніше червня.

За словами джерел, власники облігацій сподіваються вийти з реструктуризації з новими облігаціями, за якими від самого початку виплачуватимуться відсотки. Однак виплата іноземним власникам облігацій може виявитися неприйнятною для Києва, пише Reuters.

Україна прагне отримати доступ до ринків капіталу, і їй доведеться випустити облігації в рамках реструктуризації боргу, але вона також може залучити нове фінансування шляхом продажу забезпечених і гарантованих облігацій.

У цьому разі міжнародні партнери України - багатосторонні кредитори або окремі країни - нададуть заставу за новими облігаціями, подібно до так званих облігацій Брейді, випущених латиноамериканськими країнами наприкінці 1980-х років, які були забезпечені казначейськими облігаціями США.

Мінулошго тижня, як повідомляєтсья, власники облігацій оголосили про створення спеціального комітету в очікуванні початку офіційних переговорів у найближчому майбутньому. Вони призначили Weil, Gotshal & Manges юридичними консультантами, а PJT Partners - фінансовими консультантами.

Україні також необхідно вирішити питання про те, як переробити непогашені облігації низки державних підприємств. Державна газова компанія "Нафтогаз" минулого року окремо реструктурувала свої міжнародні облігації. Financial Times повідомила, що група власників облігацій не хоче, щоб міжнародні облігації мережевого оператора "Укренерго" були включені в реструктуризацію суверенного боргу.

Більшість двосторонніх кредиторів України призупинили зобов'язання з виплат до 2027 року. Аналітики очікують, що Україна може звернутися до своїх власників облігацій з проханням про продовження терміну погашення, якщо їй не вдасться домовитися з власниками облігацій до настання літнього терміну.

Доповнення 

На початку квітня представниця Міжнародного валютного фонду Джулі Козак прокоментувала припущення експертів, стосовно ймовірності списання Україні боргу у 15 мільярдів доларів. За її словами, борг України був визнаний стійким, периметр реструктуризації не включає борги перед МВФ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати