Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Завдяки дистанційному мінуванню дрони СБУ уразили чотири російські кораблі

24 червня, 21:19

Морські дрони СБУ Sea Baby заклали понад 15 підводних мін поблизу акваторії Кримського півострова на маршрутах, якими користуються виключно військові кораблі РФ, завдяки чому уражено щонайменше чотири російські кораблі. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Після перших застосувань морських дронів росіяни побудували більші загородження на вході у порт у Севастополі, що майже унеможливило удари з безпілотників. Тож команда голови СБУ Василя Малюка придумала альтернативу: закладання морських мін», - ідеться в матеріалі, що описує роботу морських дронів СБУ SeaBaby.

Як зазначається, так звані донні міни зроблені з пластику та важать близько 400 фунтів (180 кг - ред.), і їх важко виявити, оскільки вони занурюються в мул під мілководдям. Упродовж півтора місяця профільна команда Малюка відстежувала маршрути морських кораблів і цивільного транспорту, перш ніж відправити SeaBaby для встановлення двох мін. 14 вересня ракетний корвет «Самум» підірвався на одній із мін, яка пробила діру в його кормі.

«Протягом наступних тижнів SeaBaby курсували туди-сюди, подолавши понад 3000 миль, заклавши ще близько 15 мін. Під час одного з рейсів, виявлений трьома патрульними катерами класу «Раптор», дрон відкрив вогонь із гранатомета, уразивши вороже судно», - зазначає видання з посиланням на бригадного генерала СБУ Івана Лукашевича (Хантера).

WSJ зазначає, що 11 жовтня великий патрульний катер «Павел Державин» під час входу в Севастопольську бухту пробив борт. Він ішов у порт для технічного обслуговування. Тральщики і водолази прочісували територію в пошуках мін, вочевидь безуспішно. «Павел Державин» 13 жовтня був перенаправлений на ремонт в інший порт, але під час виходу з Севастопольської бухти натрапив на міну. Великий буксир, відправлений для його порятунку, також натрапив на міну, і його самого довелося відбуксирувати назад у порт.

«Кілька днів потому вибух також пошкодив сучасний протимінний корабель, один із двох, які є на службі в Росії», - пише WSJ про ураження судна з прозорим дном «Владимир Козицкий».

За інформацією The Wall Street Journal, дистанційне мінування, яке здійснили дрони СБУ Sea Baby, – це перший приклад успішного дистанційного мінування у світі.

«Раніше морські безпілотники використовувалися здебільшого для спостереження або логістики. Ми (СБУ - ред.) робимо багато речей, які до нас не робив ще ніхто у світі», — сказав співрозмовник видання у СБУ.

Загалом під керівництвом Малюка Служба безпеки уразила 11 російських військових кораблів та Кримський міст, який окупанти досі не можуть використовувати повноцінно.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати