Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лише МКС може допомогти Україні притягти до відповідальності рф за злочини щодо знищення нашої культурної спадщини, – юристка

25 квітня, 16:41

Міжнародний кримінальний суд в рамках своїх механізмів міг би допомогти Україні притягнути рф до відповідальності та стягнути компенсацію за завдану шкоду культурній спадщині України.

Таку думку під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ висловила Дарина Підгорна, юристка Регіонального центру прав людини.

«На сьогодні, на мій погляд, єдиною інституцією, яка теоретично може нам допомогти відновити справедливість щодо культурних цінностей, щодо культурної спадщини, історії, ідентичності України –  Міжнародний кримінальний суд. В 2021 році МКС видав політику щодо захисту культурної спадщини під час чотирьох найбільш вагомих злочинів, що відбуваються, – геноцид, агресія, воєнні злочини та злочини проти людяності. Все-таки Міжнародний кримінальний суд – це практично єдина інституція, яка може  реально притягнути зловмисника до відповідальності за те, що відбувається, стягнути з нього компенсацію в рамках своїх механізмів», – пояснила вона. 

За словами Дарини Підгорної, така практика вже є, зокрема, це справа щодо руйнування мавзолеїв Малі, де був якраз кейс про репарацію. І це, наголосила вона, успішний кейс, який продемонстрував, що міжнародне судочинство здатне до такої практики, здатне застосовувати та стягувати зі зловмисників на користь потерпілих. 

Вона наголосила, що такий досвід Україна має вивчити, дослідити та застосувати до своєї історії.

«В нас є прекрасна можливість подати до Кримінального суду за фактом того ж злочину проти людяності або воєнного злочину за фактом руйнування культурної спадщини. Це, можливо, може бути за кейсом Херсонесу, може бути за кейсом Маріупольського драмтеатру, який був зруйнований і під час цього загинули люди. Це реально зробити, є можливість це зробити. Єдине, що потрібна політична воля, має бути певний стимул правоохоронних органів до такого подання, до формування таких кейсів, до передачі таких даних», – додала вона. 

Крім того, юристка зазначила, що Регіональний центр прав людини вже надсилав повідомлення до МКС за фактом незаконних археологічних розкопок та за фактом руйнування спадщини в Криму. В повідомленні йшлося про шість об’єктів культурної спадщини, зокрема Херсонес Таврійський. На сьогодні планується подання ще одного повідомлення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати