Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні запустили навігатор для ветеранів: як працює це рішення

27 вересня, 16:16

Юристи правозахисного центру "Принцип" розробили типові схеми надавачів послуг для військовослужбовців, ветеранів та їхніх родин. Усю довідкову інформацію про пільги й соціальні послуги фахівці об'єднали в один довідник. Цим довідником, зробленим у максимально доступній формі й розміщеним на сайті "Правовий навігатор "Принцип"", може користуватися будь-хто. 

Про те, як користуватися навігатором для ветеранів, розповіла юристка громадської правозахисної організації для військовослужбовців "Принцип" Анна Пашкіна в новому випуску подкасту "Пліч-о-пліч" на Радіо "Накипіло", пише Рубрика.  

У чому проблема?

Ветерани, які повертаються із фронту у великі чи малі міста й села, стикаються з однаковою проблемою — браком доступної інформації про пільги, гарантії та схему їх оформлення. Такий висновок зробили фахівці "Принципу" в результаті проведення досліджень про проблеми, що хвилюють ветеранів.

Яке є рішення?

За словами Анни Пашкіної, після спілкування з ветеранами й соціальними працівниками виникла ідея створення відповідного маршрутизатора. 

На думку фахівців, які працювали над утіленням цього проєкту, немає принципової різниці між громадою, великим містом чи селом. Тому типовий довідник у вигляді схем та алгоритмів буде корисний жителям громад різних типів: сільських, селищних і міських, а також старостинських округів, до складу яких входять села.

"Ми зрозуміли: проблема в тому, що ветеран, відкриваючи закон, де складними словами написано три речення про якісь гарантії, не розуміє, що означають ці гарантії, куди звертатися та які документи потрібні для цього. Тому багато людей просто відмовляється від пільг", — переконана юристка.

Як це працює?

Знайти довідник можна в пошуковику, написавши назву "Правовий навігатор "Принцип"". Далі на сайті потрібно вибрати відповідний розділ, у якому є опція вибору типу громади. 

Після цього користувач потрапляє на просту схему, на якій зображено, з якого питання до якого органу потрібно звертатися і де можна знайти адреси цих органів. Ідеться про оформлення статусу й отримання пільг, гарантій, пенсій, різних виплат та інше.

"Ми проводили спеціалізовані інтерв'ю, опрацьовували запити різних громад. Отримали майже 400 відповідей на ці запити. Але нагадую, що це не універсальна, а типова схема. Тобто не в кожному селі чи місті діятиме саме така система — це просто орієнтовний перелік, який зазвичай діє у більшості міст і сіл. Але в будь-якому разі потрібно уточнювати на місцях", — пояснила фахівчиня.

Що далі?

Директорка департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації Ольга Борщ зазначила, що допомогти ветеранам отримати потрібну інформацію може нещодавно розроблений мобільний застосунок "Соціальні послуги Харківщини", у якому є розділ "Послуги для ветеранів».

"Наша мапа містить два блоки — це соціальні послуги й послуги для ветеранів. До речі, там зображено й надавачів соцпослуг територіальних громад області, зазначено всі адреси й режими роботи організацій, до яких захисники та члени їхніх сімей можуть звернутися для оформлення пільг, будь-яких соціальних виплат або інших послуг", — розповіла Ольга Борщ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати