Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Бердичеві відкрили відновлений театр

15 січня, 17:05

Відтепер у Бердичеві на вулиці Європейській діятиме міський музично-драматичний театр, який  урочисто відкрили 14 січня за участі багатьох гостей. Серед них -  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, голова ОДА Ігор Гундич, голова обласної ради Володимир Ширма,  Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю Еліав Бєлоцерковські, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща Ян Пєкло.

Як свідчать історичні дані, насолодитися акторською грою бердичівляни могли і на початку  двадцятого сторіччя в цьому ж місці. Тоді приміщення, зведене у 1908 році, належало відомому місцевому меценату, підприємцю, лікарю за фахом, який був високоосвіченою людиною і завзятим театралом Давиду Шеренцісу. У 1911 році він створив тут міський театр, який здавався в оренду  колективам, що гастролювали. Городяни мали можливість приходити на вистави, які йшли українською, польською, єврейською, російською мовами.

Протягом наступних складних історичних періодів театральне життя в Бердичеві не припинялося. До міста приїздили різні колективи відомих театрів. Та й сам театр поступово розширював власний репертуар. Ось іще один момент, про який йдеться в історичній довідці: у 1948 році в приміщенні Бердичівського міського театру з великим успіхом пройшли спектаклі Київського державного академічного театру імені І. Франка за участю Наталії Ужвій, Амвросія Бучми, Гната Юри… У 1959 році Бердичівський театр було ліквідовано, і в приміщенні діяв міський , а затим – районний Будинок культури. У 2013 році міська влада  вирішила відродити театр, після підготовчих робіт у 2015-му розпочалася реконструкція.

Бердичівський міський голова  Василь Мазур,виступаючи на урочистостях, назвав цю подію кроком до відродження слави Бердичева. Водночас зауважив, що відновлення театру – це результат спільної праці багатьох людей і підтримка органів державної влади.

Щоб реконструювати даний об’єкт культурної спадщини місцевого значення було залучено кошти  з різних джерел. Як сказав  на відкритті театру Геннадій Зубко, коштами ДФРР профінансовано 19,25 млн гривень (61,7%), з міського бюджету – 10 млн (32,2%), а також – 2 млн (6,1%) за рахунок субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій. Урядовець також зазначив : «Місто Бердичів знову оживає в культурному напрямку. Музично-драматичний театр реконструйований завдяки місцевій владі, ДФРР і пріоритету держави саме в розвитку культури. Це той напрямок, що ідентифікує націю, громаду і дає можливість бути європейською державою».

У день відкриття було дуже багато охочих оглянути реконструйований театр. Сучасна будівля, в якій збережена сторічна автентичність, уміщує  420  глядачів,важливо, що вона відповідає вимогам доступності для людей із особливими потребами. У новому театрі поєднано витончену старовину з кращим дизайном сучасності. Сцена, партер, ложі, кришталеві люстри, зручні крісла, оздоблені натуральною деревиною, венеціанська штукатурка, види старого Бердичева на стінах – все це додає  особливої піднесеної  атмосфери.

Глядачі на відкритті театру  насолоджувалися виступами артистів з Одеського академічного театру музичної комедії імені Михайла Водяного. І мають надію в перспективі побачити виступи багатьох відомих колективів. А також сподіваються, що в Бердичеві буде створена і своя театральна трупа.

Оксана Климчук, Житомирська область, фото автора.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати