Виручає неколгоспна свиня
Торік підсобні господарства громадян (а це — лише 8,5% угідь області) виробили більше половини валової сільськогосподарської продукції в загальних обсягах виробництва. У сільських дворах нині виробляється 96% картоплі, 63% овочів, 92% фруктів і ягід, 49% молока, 68% яєць, утримується 62% худоби і птиці. Не покладаючи надій на інвестиції або кредити, приватний сектор зумів збільшити виробництво м'яса на 13%, молока — на 24% і вовни — на 59%, — такі показники КСП регіону і не снилися.
Звичайно, в дядька Петра чи тітки Ганни теж багато проблем: із забезпеченням кормами, транспортом, реалізацією виробленої продукції тощо. Саме ці проблеми і спонукають шукати шляхи для підтримки приватного виробника. Зокрема, в області розроблено спеціальну програму, реалізація якої має збільшити надходження до переробних підприємств продукції із сільських дворів. Скажімо, вже цього року від приватного господаря має бути заготовлено 40 — 45 тисяч тонн м'яса (минулого року ця цифра становила лише 15 тисяч тонн).