Перейти до основного вмісту

«Кулінарна сотня» годує солдатів «сухим борщем»

Його рецепт винайшли дніпропетровські волонтерки
24 жовтня, 11:23

Дніпропетровські дівчата готують для бійців АТО «сухий борщ», який варять із сушених овочів та приправ. Волонтери фасують їх у пакети і везуть на передову. В одному такому пакеті сушених овочів — моркви, капусти, буряків, цибулі, перцю, а також зелені та приправ — на десять літрів води. До роботи вже долучилося з півсотні жінок із різних районів міста, яких називають «кулінарною сотнею». Хтось шинкує, хтось сушить, хтось пакує — справжній живий конвеєр. Жіночі руки вкладають у цю страву любов, адже секрет справжнього українського борщу саме в ній, кажуть самі дівчата. Щоб висушити овочі, на кожен інгредієнт потрібно витратити майже добу. Пакування також нелегка справа, лише на 15 пакетів з висушеними овочами йде близько трьох годин, адже все треба виміряти, скомпонувати і загерметизувати. Є певний порядок — за буряком пакують моркву, цибулю, солодкий перець, лавровий лист, зелень і, звичайно, побільше часничку. А щоб бійці не розгубились — у пакет вкладено інструкцію, в якій детально розписано, як зробити смачний борщ. Кожен пакет щільно закривають завдяки вакуумному пристрою. «Туди можна додати ще дві-три картоплини, тушонку до смаку — і обід для двадцяти солдатів готовий», — розповідають дівчата.

Авторка «сухого борщу» — волонтерка Євгенія Реймер. Ідея щодо такої страви з’явилась тому, що везти овочі на передову важко — це займає багато місця в машині, до того ж, натуральні овочі швидко псуються. Спочатку Євгенія нагодувала новою стравою свого чоловіка, а отримавши схвальній відгук, взялась до діла і вже понад місяць відправляє в зону бойових дій пакунки з «сухим борщем».

Бійці, які вже скуштували нової страви, вносять свої корективи та побажання. Дніпропетровські волонтерки зупинятися на цьому не збираються. Вони мають ідеї щодо інших сушених кулінарних страв, щоб урізноманітнити солдатський раціон — наприклад, суп гречаний з баклажанами. Можна сушити й пакувати не тільки овочі, а й різні фрукти — на узвар.

Волонтерів нерідко запитують, скільки вони ще збираються чистити й різати, — ті відповідають: доки не скінчиться війна. Тому чекають усіх, хто має бажання долучитися до них. Для контактів волонтерки відкрили сторінки в соціальних мережах і на міському форумі Дніпропетровська у розділі «Все заради перемоги».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати