Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Одесі під міською радою сталася сутичка між поліцією й активістами

30 червня, 14:44
Фото автора

На Думській площі в Одесі сьогодні неспокійно. Поки в Одеській міській раді триває чергова сесія, надворі проходять одразу кілька мітингів. Будівлю мерії оточили поліція і Національна гвардія. Акції протесту починалися мирно, проте згодом між протестувальниками і поліцією сталася сутичка.

Представники «антитруханівського майдану», чиє наметове містечко стоїть під мерією вже кілька місяців, протестують проти мера Одеси Геннадія Труханова. Вони заявляють, що міський голова підконтрольний російським спецслужбам.

Активісти «антитруханівського майдану» вирушили до будівлі міської ради, проте на засідання сесії їх не пустила поліція. Журналісти та помічники місцевих депутатів також не змогли потрапити до мерії. Коли активісти спробували прорватися через поліцейський кордон, зав’язалася бійка. У повітрі був відчутний запах сльозоточивого газу. Проте його використання на своїй сторінці у Facebook заперечив начальник управління превентивної діяльності, підполковник поліції Іван Іщенко.

Певний час перед мерією було спокійно, але потім активісти підпалили кілька шин. Вогонь погасили пожежники, а двох протестувальників затримала поліція. Як зазначив Іщенко, станом на 13:00 ще п’ятьох людей запрошено до райвідділку для з’ясування особи. Він також підтвердив, що при затриманні активіста, який поливав шини бензином, поліція використала сльозоточивий газ.

На краю Думської площі також стоїть близько сотні людей, переважно молоді, багато хто має на плечах українські прапори. Активної участі у подіях під міською радою молоді люди не беруть, а на запитання про мету приходу на мітинг відповідають не одразу. Олексій, один з учасників акції, каже, що виступає проти Труханова, а на мітинг прибув з села Усатове під Одесою.

Під мерією також зібралися активісти, які протестують проти Плану зонування Одеси, який, на їх думку, суперечить Генплану та відкриває можливості для забудови історичного центру міста. Проект був винесений на сьогоднішню сесію, проти вчора його зняли з розгляду. Активісти вважають це перемогою, проте кажуть, що розслаблятися ще рано. «Ми вимагаємо створення погоджувальної комісії, куди увійдуть представники громадськості та експерти, які зможуть прибрати найбільш одіозні моменти цього плану зонування. Зокрема, унеможливити будівництво капітальних споруд ближче, ніж за 100 метрів від моря та багатоповерхівок в історичному центрі. Також ми вимагаємо покарати винних. Це головний архітектор Одеси Олександр Голованов та віце-мер міста В’ячеслав Шандрик, який курує більшість будівельних питань», – розповідає громадський активіст Гліб Жаворонков.

Окремо стоять одесити, чиїм помешканням загрожує багатоповерхова забудова, що почалася по сусідству.

Марія ГЕНИК, Одеса, фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати