Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Політик — це професія»

Гість «Дня» Олександр СОЛОНТАЙ — про важливість ідеї та освіти
18 липня, 18:03

Серед небагатьох (і це не випадково) політиків, яких редакція запросила стати лекторами для учасників Літньої школи журналістики «Дня», — Олександр Солонтай — експерт Інституту Політичної Освіти, громадський діяч і один із лідерів партії «Сила людей». Він належить до ще хай не дуже відомих, але людей, які після Майдану зробили вибір — не йти в олігархічні проекти, а будувати політичну силу «знизу». Зустріч, що відбулася у вівторок, була цікавою, живою і легкою. Олександр у відповідях на запитання літньошколярів говорив не просто якісь теоретичні речі, а часто пояснював, як це працює на практиці. Говорили і про якість парламенту, і про  можливі сценарії розвитку подій на майбутніх президентських та парламентських виборах, і про місцеве самоврядування, і про Євромайдан, і про інші теми.

«З газетою «День» я почав співпрацювати не як політик, а як експерт Інституту Політичної Освіти, ще багато років тому. Ваше видання несе світло в суспільство», — зізнався на початку зустрічі Олександр Солонтай.

А почали ми з актуальних питань. У вівторок Солом’янський райсуд Києва якраз розглядав клопотання САП про обрання запобіжного заходу для народного депутата Борислава Розенблата. Студенти поцікавилися у експерта: як він оцінює процес із зняттям депутатської недоторканності з народних депутатів — це реальна боротьба з корупцією чи відволікання уваги?

«Верховна Рада придумала формулу, як зняти недоторканість не знімаючи недоторканності, — відповів гість. — По суті, вони дали добро на слідство і продовження справи, але не дали добро на будь-який превентивний захід, в тому числі на обрання запобіжного заходу. А отже суд не може обрати запобіжний захід, такий, як тримання під вартою. Ми всі потрапили в інформаційну хвилю, яку поширила влада через медіа. Парламент проголосував за право продовження справи, тобто депутата можна допитати, проводити розслідування тощо, але не більше. А тепер вони роблять іншу хвилю: як судити депутата, якого не можна засудити. Тобто цим депутатам нічого не загрожує».

Аналіз сучасних політичних процесів та лідерів виокремив декілька важливих проблем. «Україною заправляють політики для яких ідея не має цінності, — каже Олександр Солонтай. — Як результат, вони вбачають лише грошовий зиск, відповідно, не готові служити суспільству. Політик — це професія. Професія, якої важче навчитись, ніж будь-якої іншої. А у нас це що? Гроші, статки, дорогі машини, квартири, ресторани, статус і красиве життя по телевізору». На питання про те, як українським політикам повернути довіру людей, Олександр Солонтай відповів коротко: «Ніяк», — і додав, — «цим політикам повернути народну довіру вже неможливо.

«ПОБОРНИК СВОЄЇ СПРАВИ»

Iлона ЛОЖЕНКО, студентка КНУТКіТ імені I.К. Карпенка-Карого:

— За два тижні навчання у Літній школі учні встигли поспілкуватися із багатьма лекторами: митці, посли різних держав, керівники міжнародних організацій, міністри, зокрема й політичні експерти. Олександр Солонтай виявився справжнім знавцем та поборником своєї справи, адже на численні питання, котрі підготували студенти, експерт дав більш ніж вичерпні відповіді. Доступність його розповіді викликала учасників Літньої школи на цікавий діалог, що дало відповіді на питання, котрі з’являлися у процесі спілкування».

«ДО ІДЕОЛОГІЧНИХ ПАРТІЙ УКРАЇНЦЯМ ДУЖЕ ДАЛЕКО»

Анастасія ХАЗОВА, студентка Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки:

 — Олександр Солонтай справив враження цілеспрямованого та впевненого у собі політика. Ми обговорювали результати роботи депутатів та дієвість нашого парламенту. Під час заходу було багато сказано, але я чітко розумію, що до ідеологічних партій українцям дуже далеко. На мою думку, у парламенті України, взагалі, занадто багато депутатів, що дуже шкодить нашій державі з різних причин».

Літня школа журналістики-2017 відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати