Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Люди дії

Чим особливі ті, хто цього року отримує символічні Корони «Дня»
28 грудня, 16:52

Простих часів не буває. Життя завжди підкидає виклики, які когось гальмують, зупиняють або доводять до відчаю. А когось — тільки більше запалюють, стимулюють йти вперед і змінювати дійсність. Не все виходить так, як хочеться, щось може не вийти взагалі, але кивати на важке життя і не робити нічого — слабка позиція. Тож цього року Корони «Дня» ми вручали людям дії. Тим, хто є не заручником обставин, а їх підкорювачем.

Нагадаємо про саму традицію з Коронами. Цього року ми присуджуємо їх вдев’яте. Вперше зробили це у 2009 році, коли назвали Людиною року художника-реставратора Анатолія Квасюка. Десять років життя він поклав на відновлення Холмської ікони Богородиці — єдиної, яка збереглася в Україні з апостольських часів.

Останнім часом ми відзначали групи людей. У 2013 році — учасників Євромайдану Гідності, у 2014-му — «кіборгів», волонтерів, переселенців. Ці, за словами головного редактора «Дня» Лариси Івшиної, нові українські типажі. Такий тренд свідчить: у час війни актуалізувався вислів «один у полі не воїн», громадяни гуртуються довкола ідей захисту, допомоги, реформ і разом творять нову країну. З іншого боку, ці масові рухи часто починаються з ініціативи когось одного, хто своєю сміливістю підштовхує до дій інших.

Цього року лейтмотивом вже 19-ї Міжнародної фотовиставки «Дня» стали надзусилля, які різні люди докладають, щоб долати власні та глобальні проблеми. Наприклад, бійцям, які на війні отримали важкі травми, навіть інвалідний візок не заважає дертися канатом вгору — у прямому і переносному сенсах. І одну з цьогорічних Корон отримують «Нескорені», як називають учасників Національної збірної України, які взяли участь в Іграх нескорених у Торонто. Це міжнародні змагання в паралімпійському стилі, започатковані британським принцом Гаррі, у них беруть участь поранені військові та ветерани, і цього року вперше серед них були українці.

Попри перманентний політичний гармидер, в Україні з’являються нові обличчя — нові за якістю. Наприклад, лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик, який теж отримує Корону «Дня». Очолювана ним політична сила цього року добре заявила про себе на виборах в об’єднаних територіальних громадах, формує платформу, яка гуртує професіоналів з різних царин.

Попри девальвацію слова, є люди, які принципово відстоюють правду у стратегічно важливих справах — нехай їх важливість загалу неочевидна. Тож одна з Корон «Дня» присуджена адвокату Тетяні Костіній, яка представляє потерпілого у «справі Пукача» Олексія Подольського.

Попри вічні проблеми української науки, наші вчені роблять відкриття космічних масштабів. Визнані у світі фахівці, вони часто втілюють свої ідеї за кордоном, але жити залишаються на батьківщині. Наприклад, «коронований» нами астрофізик Юрій Ізотов, який цього року разом з колегою Наталією Гусєвою та американськими вченими відкрив унікальну галактику J0811+4730.

Попри нарікання на жорстокість і байдужість суспільства, є люди, які вперто пропагують ідеї гуманності — та обростають однодумцями. Цього року Україна зробила вагомі кроки у сфері захисту прав тварин, багато в чому завдяки зусиллям активістів, таких, як Олеся Кулик та Олександр Тодорчук, які отримали наші Корони.

Перешкоди допомагають «натренувати м’язи», підштовхують краще обдумувати те, що робиш. Тут ми згадали лише кілька володарів Корон «Дня» у 2017 році. На шпальтах цього номеру ви знайдете їх значно більше, це люди з дуже різних сфер. Переконані, що їх приклади надихнуть і вас бути людиною дії. Адже Ліна Костенко у «Коректній оді ворогам» стверджувала: «Спортивна форма — гарне відчуття. Марудна справа — жити без баталій. Людина від спокійного життя жиріє серцем і втрачає талію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати