Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Хмельницькому пройшов Парад вертепів (фото)

11 січня, 19:22
Фото khm.gov.ua

Із колядками та щедрівками пройшли сьогодні хмельничани центральною вулицею міста. Парад вертепів зібрав городян різного віку – від маленьких дітей до літніх бабусь. Більшість з них були одягнені в українські хустини, несли різдвяні зірки та ікони. Не обійшлося і без головних героїв дійства – різдвяних персонажів. Маланка, коза, звіздарі, янголи колядували разом із містянами. Завали тон колядникам – шість фольклорних колективів, які заздалегідь підготували для дійства обрядову програму.

Як повідомив начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков, Парад вертепів у Хмельницькому проходить вже вдруге. Перший – відбувся торік і став своєрідним тестом на життєздатність ідеї. Вона виявилася життєздатною, бо отримала підтримку у містян. Тому цього року міська влада вирішили повторити дійство, заручившись підтримкою місцевих колективів.

«До параду долучилися фольклорні й освітні колективи міста, а також охочі хмельничани. Минулого року у святковій ході взяли участь близько трьох десятків вертепів. Цього року їх було значно більше. Активністю порадували й городяни, які приєднували до святкової ходи і гуртом співали колядки та щедрівки в центрі міста», – сказав Артем Ромасюков. 

Парад вертепів завершився біля головної сцени Різдвяного ярмарку, де глядачам представили театралізоване дійство «Нова радість стала». Зовсім юні хмельничани дарували глядачам усіма знані колядки та різдвяні музичні твори, які з плином часу втратилися, проте завдяки етнографічним розвідкам були віднайдені. Не обійшлося дійство і без традиційного різдвяного вертепу, де глядачі побачили усіх героїв – пастушків, ангелів та чорта, який час від часу влаштовував «провокації», розважаючи публіку.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», фото – khm.gov.ua

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати