Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медичний бюджет не чіпати

Додаткові 109 мільярдів гривень повинні залишитись на потреби галузі — вимога активістів
11 листопада, 19:17

До Кабінету Міністрів знову прийшли пацієнти, медики та активісти з вимогою залишити на медицину додаткові 109,7 мільярдів гривень. Як відомо, парламент проголосував за проєкт закону про бюджет на наступний рік. У ньому фінансування охорони здоров’я збільшилось у порівнянні з нинішнім роком. Так, передбачено додаткові 102 мільярди гривень на медичну систему в Україні, зокрема, на підвищення зарплат лікарям та медичним працівникам. Також закладено додаткові 7,7 мільярдів гривень на ліки для тяжкохворих пацієнтів. Загалом медичний бюджет наразі — це 225 мільярдів на програми медичних гарантій та 17,2 мільярди на програми щодо забезпечення пацієнтів ліками.

Аби сфера охорони здоров’я лишилася із цілим кошторисом, не урізаним на користь інших галузей, громадськість прийшла під стіни Кабміну з вимогою залишити медичний бюджет без змін (після голосування у першому читанні саме уряд затверджує остаточний варіант держбюджету). Активісти принесли на акцію обгризені кістки як символ того, що часто медики та пацієнти отримують із бюджету не найсмачнішу його частину.

«Під будівлю уряду нас не пустили. І смішно, і грішно... Поліцейські злякалися кісток, які пацієнти принесли на акцію, — описувала у «Фейсбуці» учасниця мітингу, консультантка з комунікацій з пацієнтськими спільнотами БФ «Пацієнти України» Оксана МУСІЄНКО. — Кабінет Міністрів України щороку замість повноцінного бюджету на медицину кидає пацієнтам «недоїдки». Завжди знаходиться більше грошей на силові структури, на дороги, а хворим людям — ні, виживайте, як хочете. Подивіться тільки, як у 2021 році будуть чудово себе почувати Офіс Президента зі збільшенням видатків на +39%, Державне управління справами, якому додали +33% від минулорічного бюджету, Служба безпеки України із +30%, Державне бюро розслідувань з +23% та Офіс Генрокурора України з +24%. Тому й виходили вже вкотре на вулицю, аби вимагати забезпечення видатків на 2021 рік на програму медичних гарантій у розмірі тих 5% ВВП, що вже давно передбачено законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Наше життя — найвища цінність, і боротися за нього ми не втомимося».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати