Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Cпроба ООН потрапити до військовополонених українців в Оленівці провалилась

10 вересня, 09:58
Фото: з відкритих джерел

росія та представники окупаційних адміністрацій на захопленій території продовжують перешкоджати доступ до українських бранців. Крім того, в ООН мають докази військових злочинів проти українців — деяких з них катували, повідомляє Вільне радіо.

Про це 9 вересня під час брифінгу в Женеві заявила Голова місії ООН з прав людини Матильда Богнер, повідомляють Reuters.

За її словами, росія досі не надає доступу до українських бранців.

“російська федерація не надала доступу до військовополонених, які утримуються на її території або на території, що перебуває під її окупацією. Це викликає ще більше занепокоєння, оскільки ми задокументували, що військовополонені, які перебувають під владою російської федерації та утримуються збройними силами російської федерації або пов’язаною з нею збройними групами, зазнавали тортур і жорстокого поводження”, — каже посадовиця.

Зазначимо, 8 вересня в ООН заявили, що в Оленівці днями розслідуватимуть, як загинули бійці ЗСУ, які були у полоні росіян. Спостерігачі намагатимуться з’ясувати за яких обставин 29 липня в тюрмі загинули 53 українських військовополонених та ще від 75 до 130 отримали поранення.

Нагадаємо, зранку 29 липня російська сторона повідомила про вибух на території колишньої виправної колонії № 120 в Оленівці, що на окупованій території. Там  перебували полонені українські захисники, у тому числі бійці з “Азовсталі”.

російська сторона заявляє, що від удару по будівлі загинули близько 40 українських військових, ще 130 дістали поранень. 30 липня росіяни опублікували списки з прізвищами 50 загиблих та 73 поранених. Але патронатна служба полку “Азов” закликала не реагувати на це, адже українська сторона поки перевіряє ці дані на достовірність.

Українські правоохоронці заявили, що відкрили кримінальне провадження щодо інциденту. Генштаб ЗСУ заперечує, що вони атакували колонію. Служба безпеки України, Головне Управління розвідки, ЗСУ та Уповноважений з прав людини оприлюднили спільну заяву, в якій назвали загибель українських військовополонених у колонії Оленівки “цинічним терористичним актом російської федерації, військовою провокацією”.

Українська сторона направила запит щодо повернення на підконтрольну територію тіл українських бійців. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до керівництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Моніторингової місії ООН з вимогою надати йому можливість відвідати це “місце воєнного злочину”.

31 липня у Міноборони рф повідомили, що росія “в інтересах проведення об’єктивного розслідування удару” по СІЗО в Оленівці, запросила експертів ООН та МКЧХ. От тільки пізніше виявилося, що доступу до СІЗО в Оленівці міжнародні представники так і не отримали.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати