Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб навести лад на Валах

Касаційний суд вирішує долю так званого будинку-монстру на Подолі
21 января, 18:57

Як повідомив київський урбаніст Віталій Селик,  21 січня о 14.00 Касаційний господарський суд розглядатиме справу будинку «Подол Престиж», що збудований на розі вулиць Нижній Вал та Костянтинівської. «Суд має поставити крапку в маніпуляціях щодо юрисдикції справи і залишити вирішення Господарському суду. Таким чином невдовзі має бути винесене рішення по знесенню чотирьох зайвих поверхів. Тож приходьте на 14:00 в суд, вул. Копиленка, 6. То біля Печерського ринку на однойменній площі», — закликав киян Віталій Селик стати на захист історичного Подолу.

Нагадаємо, забудовник ТОВ «Пателі Лізинг» ще у 2005 році отримав дозволи від Київради на будівництво восьмиповерхового будинку на вулиці Нижній Вал, 27—29. У 2013 році проєкт скорегували — у дозвіл на будівництво внесли поправку та збільшили поверховість до дванадцяти.

Таку висотку на фоні малоповерхової історичної забудови Подолу містяни охрестили монстром та потворою. Як раніше пояснювала у ЗМІ архітекторка Олена Олійник, ділянка, де стоїть будинок, розташована щонайменше в п’яти охоронних зонах, на території центрального історичного ареалу Києва та території пам’ятки ландшафту й історії. Тож будувати тут 12 поверхів аж ніяк не можна.

Тепер столична громада вимагає у судах пониження поверховості, тим паче, що такі прецеденти у столиці були. До демонтажу верхніх поверхів суд зобов’язував забудовників на Десятинному провулку, 3-5, а минулого року знесення верхніх поверхів почалося на скандальному об’єкті біля Софії Київської — на вулиці Гончара, 17/23. Однак щоразу такий успішний фінал вимагає від активістів неймовірних зусиль та готовності до тривалої боротьби.

Нині за рішенням Господарського суду забудовник на Подолі теж зобов’язаний знести чотири верхні поверхи. Водночас Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) видати забудовнику сертифікат готовності. Це означає, що ОАСК дозволив ввести будинок в експлуатацію, хоча на це немає законних підстав.

Тепер Касаційний суд може або закрити справу взагалі, погодившись з рішенням апеляційного суду (у лютому 2020 року Північний апеляційний господарський суд скасував заборону на введення будинку в експлуатацію), або встановити, що справа все-таки належить до господарської юрисдикції. Тоді Господарський суд змушений буде розглянути справу по суті, з усіма доказами незаконності будівництва та з усіма експертизами, котрі це доводять.

P.S. Коли готувався номер, стало відомо, що Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду направив справу до Північного апеляційного господарського суду для продовження розгляду.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать