Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Меценатський фронт

Перекладачка та громадська діячка Ірина КОВАЛЬ розповіла «Дню», як у Нідерландах підтримують Україну
16 марта, 18:34
Протест в Амстердамі

Війна в Україні об’єднала не тільки українців у самій Україні та за її межами, а й європейців, які активно висловлюють свою підтримку і словами, і діями. Як саме підтримують нашу державу в Нідерландах, «День» попросив розповісти Ірину КОВАЛЬ, перекладачку з нідерландської та англійської мов, завдяки якій українською побачили світ понад п’ятнадцяти видань, членкиню фундації «Українці в Нідерландах». Тепер, як і за часів Євромайдану, Ірина Коваль активно долучилася до громадської роботи — перекладами, yчacтю y зборi гуманітарної допомоги, розповіддю про нашу державу в ЗМІ, де довгий час до цього панівним був російський наратив, допомогою біженцям з України... У який спосіб нідерландці підтримують нашу державу, що відбувається нині на інформаційному фронті та як пройшла зустріч короля і королеви Нідерландів з українцями — подробиці в інтерв’ю.

«ЗА ОДИН ДЕНЬ БУЛО ЗІБРАНО 106 МІЛЬЙОНІВ ЄВРО»

— Коли саме розпочалася підтримка України і в який спосіб вона відбувається?

— Українська громада висловлює підтримку з найпершого дня, коли тільки з’явилися повідомлення про те, що Росія стала бомбардувати Україну. Ми негайно зібрали кілька мітингів у великих нідерландських містах, зокрема, одразу спонтанно виникла масштабна акція в Амстердамі. Особливо багато журналістів було на мітингу в Гаазі біля російського посольства. Усі медійники хотіли дізнатися нашу думку, і ми, безумовно, погоджувалися на інтерв’ю, щоб розповісти нідерландцям правду. Наприклад, у найперший же день мене запросили на телебачення в одне з вечірніх ток-шоу, де я розповіла про ситуацію в Україні, зокрема про те, що мої батьки в Києві прокинулися від вибухів. Наступного дня був мітинг під Офісом НАТО з вимогою закрити небо над Україною, згодом — мітинг у Гаазі, а тоді дуже великий в Амстердамі, на нього зібралося близько 15 тисяч людей. Загалом ми провели вже десять демонстрацій.

Ірина КОВАЛЬ

Наша фундація «Українці в Нідерландах» з найпершого дня почала збирати й гуманітарну допомогу. Зараз у нас по всій країні відкрито 36 центрів збору, і її уже було зібрано на 136 тисяч євро. Як результат – 20 фур було відправлено в Україну, де в нас є контакти з багатьма волонтерськими організаціями, обласними адміністраціями, військовими частинами й медичними закладами, наприклад, з «Волонтерською сотнею Львова», волонтерами Одеси, Сумською обласною адміністрацією, Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна та іншими. І це тільки те, що робимо ми, українці в Нідерландах.

Підтримка нідерландців з’явилася дуже швидко. Спершу друзі, знайомі з Нідерландів почали писати, телефонувати й висловлювати слова підтримки. Згодом, коли стало зрозуміло, що ситуація перетворюється на повномасштабну війну, що в деяких містах України гуманітарна катастрофа, почалися також ініціативи нідерландців у зборі гуманітарної допомоги, збір коштів. Зокрема, нещодавно в Нідерландах пройшла дуже велика акція Giro555 – це як телемарафон, коли протягом 12–16 годин збирають кошти. Наприклад, люди можуть зателефонувати у студію і сказати, що хочуть зробити пожертву, або зателефонувати на радіо, замовити певну музику й за це заплатити десять євро, а ці гроші підуть у фонд. І так за один день було зібрано 106 мільйонів євро, які будуть розподілені між 11 відомими благодійними організаціями, зокрема UNICEF, Save the children i Червоний хрест, для гуманітарної підтримки України.

Зустріч з королем і королевою

«РОЛЬ ПЕРЕКЛАДАЧІВ ДУЖЕ ВАЖЛИВА»

— Задля забезпечення і координації цієї роботи було здійснено й багато підготовчої роботи, наприклад, треба було перекласти запити про гуманітарну допомогу, чим, зокрема, і ви займаєтеся. Чи могли б розповісти про цей внесок перекладачів, які стали не тільки культурними амбасадорами нашої держави, налагоджуючи зв’язок і допомагаючи зорганізуватися?

— Так, ми намагаємося перекладати все двома мовами — англійською та нідерландською. Ми перекладаємо, звісно, всі прохання про гуманітарну допомогу, всі списки потреб, аби нідерландцям було зрозуміло, що ми збираємо й куди його нести. Ми також пишемо дуже багато листів із проханням про підтримку до великих компаній і просимо їх про фінансову допомогу або про продукти, ті ж дитячі суміші.

У комунікації з офіційними особами в Нідерландах ми користуємося нідерландською. Намагаємося давати якомога більше інтерв’ю для різних ЗМІ й стараємося, щоб комунікація теж відбувалася на нідерландській, тому що коли ми говоримо рідною для людей мовою, це сприймають дуже позитивно. Для них це, думаю, в чомусь і знак поваги, і ознака того, що ми інтегрувалися в їхню країну.

Зустріч з прем'єр-міністром

Тож роль перекладачів дуже важлива. У нас є навіть група людей, які вільно говорять нідерландською й які постійно перекладають та дають інтерв’ю, відповідають на запитання, пишуть звернення. Ми намагаємося це якомога більше координувати.

— Ви переклали українською багато книжок для дітей, проте нині довелося перекладати інструкцію, як допомогти дитині під час бомбардування...

— До мене звернулася знайома, яка теж живе в Нідерландах, і попросила перекласти матеріали від UNICEF, серед яких була і ця інструкція, як найкраще допомогти дитині під час бомбардування. Це, звичайно, було емоційно складно перекладати, розуміючи, що в Україні це, на жаль, реальність. Ми перекладаємо подібні документи на волонтерських засадах, щоб вони поширювалися далі в Україні, зокрема серед психологів, які допомагають громадянам.

Протест в Амстердамі, на якому зібралося 15 тисяч чоловік

Ми також перекладаємо матеріали для біженців, оскільки вони зараз почали приїжджати до Нідерландів. Наша фундація насамперед займається тим, щоб організувати для українців житло, щоб вони здобули можливість тут працювати. Дуже складним питанням лишаються школи, бо в Нідерландах є шість українських шкіл вихідного дня, але вони більше для спілкування і ознайомлення з українською мовою і культурою та розраховані на три години навчання на тиждень, а не на повноцінний навчальний процес. Тож дітям, які зараз приїжджають до Нідерландів, вочевидь, доведеться ходити в місцеві школи, але вони не знають мови. Це треба йти у змішані класи або шукати прискорені курси вивчення нідерландської... Дуже багато таких складних питань, і ми зараз працюємо над тим, щоб поступово їх вирішувати.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ

— Ви вже згадували про інтерв’ю у медіа. Чи могли б ви детальніше розповісти, яка нині ситуація у цій сфері, зокрема, чи лишилися «шпаринки» для російських наративів?

— Передусім хочу наголосити, що наразі підтримка нідерландцями українців справді безпрецедентна. Ситуація була зовсім іншою за часів Євромайдану, тоді було набагато більше російської пропаганди в нідерландських медіа: у них навіть не було власних кореспондентів у Києві, і все транслювалося через Росію, тож тодішні події дуже часто подавалися як конфлікт двох сторін.

Наразі нічим не можна виправдати повномасштабне вторгнення. І той факт, що за один день нідерландці зібрали 106 мільйонів євро на допомогу Україні, — дуже великий знак. До українців дуже багато уваги з боку журналістів. За ці два тижні я, мабуть, щоденно давала інтерв’ю — газетам, телебаченню, радіо, розповідала про реальну ситуацію в Україні. Також мене запрошували на радіо, їх цікавила історія України, наша культура, який ми взагалі народ. Про Україну тут, відверто кажучи, знають дуже мало. Тож дуже багато інтересу до України, українцям надають слово, щоб ми могли донести інформацію до пересічного нідерландця.

Проте зараз з’являється також і нова тенденція. Як відомо, Європа ввела безпрецедентні санкції проти Росії, і це призводить до, скажімо так, проблем для середньостатистичних росіян. І нині в нідерландській пресі почали поступово з’являтися сентименти, що от, мовляв, ви розумієте, що росіяни не дорівнюють Путіну, що є росіяни, які засуджують цю війну, що до них потрібно ставитися з розумінням. Останнім часом почали з’являтися запрошення, наприклад, на спільні зустрічі з росіянами, які засуджують путінську політику, які хотіли б зустрітися з українцями. І з’являються у пресі такі ідеї, що вирішенням будь-якого конфлікту є діалог. Ми до цього ставимося різко негативно і написали офіційне звернення від нашої фундації, що відмовляємося офіційно від будь-яких зустрічей з росіянами. Ми свідомі того, що не всі росіяни підтримують путінську політику, але наразі, поки Росія веде повномасштабні воєнні дії проти України, вважаємо це неприйнятним. Ми схвалюємо їхнє бажання висловити свою солідарність з Україною, але в такому разі радимо їм робити це під власним посольством і звертаючись до власного уряду.

Водночас маю сказати, що тут теж вистачає провокаторів, любителів «русского мира». І тому є така думка, що, можливо, і варто ходити на ці зустрічі й доносити нашу точку зору, бо інакше існує вірогідність, що можуть знайти якихось людей, які говоритимуть те, що буде потрібно російській стороні.

«ЗУСТРІЧ ІЗ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРОМ ТА КОРОЛЕМ І КОРОЛЕВОЮ БУЛИ ІНІЦІЙОВАНІ НІДЕРЛАНДСЬКОЮ СТОРОНОЮ»

— Так, інформаційний фронт доводиться тримати й надалі. Проте та підтримка, яку ми вже маємо, справді вражає. Зокрема, дуже зворушливим є фото стіни Музею Мадам Тюссо, яка обклеєна плакатами на підтримку України, прапорами України.

— Так, зараз на будівлях велика кількість українських прапорів. Я живу в невеликому селі, але навіть у нас я бачу українські прапори, які повісили нідерландці. Ба більше, наш муніципалітет звернувся на фейсбуці, що в знак солідарності з Україною хоче повісити український прапор і шукав його (ми віддали їм свій, бо в нас було два). А в моєму селі самі нідерландці організували збір гуманітарної допомоги. Також нещодавно мені прийшло повідомлення зі школи, де навчаються мої діти, про організацію Маршу миру, на якому батьки з дітьми зберуться і запалять свічки на підтримку України. У цій же школі діти сьомого класу вирішили плести браслетики й продавати їх, щоб отримані гроші передати Україні. А батьки однокласників моїх дітей їдуть автобусом до Польщі, щоб забрати звідти українських біженців. Підтримка справді неймовірна.

Ці 36 точок збору гуманітарної допомоги для українців, яку організувала наша фундація, треба просто бачити. У деяких містах це величезні ангари, які заповнені вщерть. Там практично безперервно працюють 200 волонтерів, щоб завантажити фури й відправити ці речі в Україну.

До того ж ви разом з іншими українцями мали зустріч із прем’єр-міністром та королем і королевою Нідерландів. Чия це була ініціатива і як пройшли ці зустрічі?

— Маю сказати, що обидві зустрічі були ініційовані саме нідерландською стороною, що є для нас дуже великим знаком підтримки. Зустріч із прем’єр-міністром була неформальною, на ній були присутні шестеро представників української громади. Прем’єр-міністр хотів почути наші особисті історії. Наприклад, я сама киянка, одна дівчина з Харкова, ще одна — з Чернігова, і ми розповіли про ситуацію в цих містах, про те, як зараз живуть наші рідні. Ми також наголосили, що закриття неба для України просто конче необхідне. Проте тут побутує думка, що, оскільки Україна не є частиною НАТО, закриття неба означало б прямий конфлікт НАТО з Росією, який може призвести до ядерної війни. Утім, ми продовжуватимемо про це говорити й на цьому наполягати. З іншого боку, прем’єр-міністр сказав, що Україні зараз надається безпрецедентна допомога. Європа ще не бачила таких поставок гуманітарної допомоги і зброї, які нині йдуть в Україну. Економічні санкції, які зараз вводяться – наприклад, відключення частини банків від SWIFT, — теж безпрецедентні, й вони можуть бути поширені на ще більшу кількість банків, аби посилити тиск.

На зустрічі з королем і королевою була присутня більша група, близько десяти українців, а також Надзвичайний і Повноважний Посол України в Нідерландах. Він передав королю й королеві листа від Президента Зеленського. На зустрічі був також присутній Євген Левченко, український футболіст, який грав у Нідерландах і є тут дуже відомим і популярним. Він має активну проукраїнську позицію, і це неймовірно радує, бо до його слова в Нідерландах прислухаються. Він, до речі, приніс королю в подарунок свою футболку, в якій він грав за збірну України, з 14-м номером у синьо-жовтих кольорах. І король пообіцяв, що коли війна закінчиться, вони удвох подарують цю футболку Президентові Зеленському.

 

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать