Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Робимо те, у чому маємо досвід і знання»

Як Волинський національний університет імені Лесі Українки долучається до наближення нашої перемоги
25 марта, 14:58

Щодня на сайті університету з являються повідомлення про конкретні справи, якими колектив долучається до підтримки української армії і біженців, підтримуючи водночас і дух та надію тих людей, які мешкають поки у відносно спокійному тилу, але також переживають певні психологічні проблеми. Крім волонтерства і збирання гуманітарної допомоги, крім безпосередньої участі представників колективу у Збройних Силах України та загонах територіальної оборони, тут прагнуть використати і великий потенціал наукових працівників, студентів.

Географічний факультет підтримав дух життєствердними сюжетами про необхідність навчання, бо «…лише освічена та розумна нація зможе дати відсіч невігластву та варварству» і після війни «…нам ще складати кадастрові карти квітучих відбудованих міст». Кафедра дизайну бере участь у проєкті з розмальовування похмурих стін бомбосховищ у Луцьку, стверджуючи цим, що життя обов’язково переможе морок війни. Подружжя Олег і Тамара Дучимінські (він викладач, вона декан факультету психології) розгорнули ціле виробництво з виготовлення тушонок для українських воїнів, і в цьому їм також допомагають колеги.

Неймовірну просто справу – з нуля до випуску готової продукції роблять на факультеті хімії, екології та фармації. Тут налагодили виробництво мазей, які передають у підрозділи української армії, оборонцям Києва та інших міст. Спочатку це були протигрибкові препарати, бо тривале перебування в умовах лісу, поля створює у військових певні проблеми. Тепер це, як повідомив ректор університету професор Анатолій Цьось, вже 15 видів продукції. Це мазі, олійки, настоянки з прополісу, воску, календули, каланхое, обліпихи. Це ліки, які мають протизапальні, дезінфекційну, знеболювальну дію, протиопікові властивості, і виготовляють їх тільки з сертифікованих складників.

І окремим пунктом ідуть майже щоденні коментарі науковців на  актуальні теми.

Анатолій ЦЬОСЬ, професор, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки:

– Ми в університеті вирішили, що маємо робити для майбутньої перемоги те, у чому ми сильні, у чому маємо досвід і маємо знання. А університетський колектив – це 712 тільки викладачів із різних галузей науки, які мають колосальні знання і досвід, і це треба максимально використовувати, застосовувати в умовах війни. І викладачі, і студенти, і всі працівники зараз роблять те, що від них залежне, що вони можуть, аби максимально сприяти обороноздатності нашої держави.

Тому й виникла – між іншими – ідея, щоб у першу чергу вести роз’яснювальну роботу серед населення, аналізувати актуальні питання сьогодення. І наші науковці готують кілька блоків коментарів різної тематики. Зокрема, показують, як впливають і впливатимуть санкції на економіку росії, її військову справу, чи ростиме в Україні долар, що буде з авіаперевезеннями в росії і т.д. Цей економічний блок питань висвітлюється дуже широко.

Другий напрямок коментарів, не менш важливий, стосується геополітики і політології. Тому є публікації, які аналізують стан країни-агресора на політичній карті світу, до чого призведе її ізоляція. Ще один напрямок стосується інформаційної безпеки і цифрового захисту, це те, що має сьогодні знати кожен із нас. Хороший напрямок коментарів й історичні та військово-аналітичні  тексти. За відгуками бачимо, що люди довіряють фаховості наших науковців, а ті, своєю чергою, раді ділитися своїми знаннями.

А ще ж, ділиться ректор, є потужна робота університетських працівників, які знають англійську та французьку мови і перекладають масу матеріалів, які використовують Збройні Сили України. Також активну підтримку населення здійснюють університетські психологи.

 

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать