Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

<center>КОРОТКО</center>

07 июня, 00:00

ДИПЛОМАТІЯ Кучма пропонує ЄС не шукати вчорашнього дня Віктор ЗАМ`ЯТІН, "День"

У політиці України щодо Європейського Союзу сталася, очевидно, зміна акцентів - президент Леонід Кучма, приймаючи вірчі грамоти від голови представництва Єврокомісії в Києві Андре Ваневербека, заявив, що коли Україна та ЄС працюватимуть лише в рамках двосторонньої угоди про співробітництво та партнерство, то майбутнього в цих відносинах не буде.

Угода Україна-ЄС, підписана ще влітку 1994 року, набрала чинності лише з 1 березня завдяки складній процедурі її ратифікації парламентами. Тому й заява Кучми, що ця угода є вчорашнім днем, виглядає дещо несподіваною.

Однак, з другого боку, Кучма має рацію - угода, зокрема, не містить посилань про перехідний статус української економіки, що фактично закриває європейські ринки навіть для небагатьох конкурентоспроможних на ньому українських виробів.

Українські дипломати стверджують, що ЄС зовсім не готовий сприймати Україну як партнера й здебільшого де-факто, всупереч численним заявам, визнають її як щось на кшталт "зони російського впливу". А допомога, яку ЄС надає Україні, зокрема, за програмою ТАСІС, мало відповідає українським потребам.

Звичайно, наближення України до Європи великою мірою залежить від її економічного процвітання та внутрішнього становища. Але ж чомусь Болгарії в ЄС дали зрозуміти, що ця країна може розраховувати на те, щоб приєднатися до Союзу в "другій хвилі" його розширення. А для Росії - ліквідували квоти на імпорт деяких груп товарів.

ВІТАЄМО! Державному інформаційному агентству України сьогодні виповнюється 80 років Марина ПИРОЖУК, "День"За час свого існування агентство існувало під різними іменами. З 1923 по 1990 рік воно називалось РАТАУ, яке входило до інформаційної системи ТАРС. Потім агентство мало назву Укрінформ, і вже зовсім недавно стало ДІНАУ.

За радянських часів, за словами першого заступника генерального директора ДІНАУ Віктора Чамари, життя агентства було особливо непередбачуване. Якось РАТАУ мало клопіт із політбюро ЦК КПУ, яке не уточнило, які саме його члени будуть присутні на черговій річниці смерті Леніна. Для таких випадків агентство мало заздалегідь підготовлені форми, які цього разу не збіглися з реальною картиною. Агентству тоді добряче перепало на горіхи.

Наразі, за словами В.Чамари, ДІНАУ є самостійним і незалежним агентством, членом Європейського альянсу пресових агентств. Має своїх власних кореспондентів у всіх областях України, а також у США, КНР та інших країнах.

Окрім щоденної стрічки "Новини дня", ДІНАУ розповсюджують також стрічки "Планета: новини, події, коментарі", "Україна, Європа, світ", "Новини ділового світу" та низку інших інформаційних вісників. Щодня споживачі отримують близько 250 матеріалів від ДІНАУ українською, російською та англійською мовами.

Віктор Чайка залишиться у фракції Руху Тетяна ШУЛЬГАЧ, "День"

Лідер Руху В'ячеслав Чорновіл заявив учора на прес-конференції, що "буде дуже глибоко аморальним вчинком", якщо шеф-редактор "Київських відомостей" Віктор Чайка відмовиться віддати свій депутатський мандат наступному за списком рухівцеві. Лідер НРУ ніяк не втямить - "як можна буде ходити до ВР після того, як його виключили з партії, а його газета заплямувала честь партії".

4 листопада 1997 року Віктора Чайку було врочисто зараховано до Руху. Але невдовзі, 24 січня наступного року - виключено звідти, нібито за "дії, які завдають значної моральної шкоди авторитетові партії". Виникла проблема: з поданого до Центрвиборчому списку Руху виключити когось було вже неможливо. Потрібна була особиста згода кандидата. Але пан Чайка зі списку не вийшов і... 29 березня став народний депутатом.

Віктор Чайка, вступаючи в партію письмово зобов`язався в разі обрання народним депутатом, "неухильно дотримуватися програми та статуту Руху". В інтерв'ю кор. "Дня" пан Чайка пообіцяв, що буде дотримуватися обіцяного. "Якщо у мене розходження з Чорноволом, то це не значить, що у мене є розходження з програмою Руху, і я буду співпрацювати з "нормальною" часткою партії" - заявив він, додавши: "я був спонсором Руху і В'ячеслав Максимович за це подарував мені місце у списку, а тепер хоче забрати минулорічний подарунок".

Генерала-миротворця Лебедя номіновано на Нобелівську премію Нобелівський комітет зареєстрував кандидатуру колишнього командувача російською 14-ю армією Олександра Лебедя 140-м претендентом на здобуття премії Миру. Ініціативна група з депутатів російської Думи дійшла висновку, що успіхи бравого генерала в Придністров'ї 1992-го та Чечні 1996-го, з наслідками яких досі не можуть розібратися в Кишиневі та Москві, заслуговують на світове визнання. Лебедь же начебто про висування його кандидатури не знав, а потім - не заперечував.

Серед 140 претендентів, із яких нобелівське журі назве лауреата премії миру восени - покійні мати Тереза та принцеса Діана.

 

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать