Практична істина
ЛИСТ ГОЛОВНОМУ РЕДАКТОРОВІШановна Ларисо Олексіївно!
Асоціація хмелярів України висловлює вдячність вашій газеті за висвітлення окремих проблем сільськогосподарського виробництва, в даному випадку — галузі хмелярства.
Проте в статті Олексія Савицького «Вітчизняні пивовари зберегли позиції» («День» №160 від 08.09.2010р.) висвітлені окремі факти про хміль, що не відповідають дійсності. Зокрема в статті наведений коментар голови наглядової ради АТ «Укрпиво» Петра Перетятька щодо галузі хмелярства, з яким Асоціація хмелярів України погодитися не може.
На наше переконання, є необ’єктивним твердження представника АТ «Укрпиво» про те, що якість вітчизняної хмелесировини не відповідає вимогам вітчизняних пивоварних заводів.
Гранули українського хмелю виготовляються на двох грануляторах: ВАТ «Укрхміль» (змонтований німецькою фірмою Probst у 1998 році) та ТОВ «Хопштайнер Україна» (змонтований цією ж фірмою у 2008 році). Гранули українського хмелю врожаю 2009 року, які виготовлені ТОВ «Хопштайнер Україна» на сучасному німецькому обладнанні із застосуванням німецьких пакувальних матеріалів, відповідають «ТУ У 01.1-323-13482-001:2008» та чинному Регламенту на гранули в ЄС.
Підтвердженням того, що українські хмелепродукти якісні та відповідають світовим стандартам, є те, що частина спресованого хмелю врожаю 2009 року експортована в Чехію та Білорусь, гранули хмелю врожаю 2009 року — експортовані в Росію, Молдову, Чехію, Туркменістан, Узбекистан.
Виробництво пива в Україні за 2009 рік становить 30 млн. гектолітрів і в 2010 році зростання його виробництва не прогнозується. На окремих великих пивзаводах України на долю екстрактів припадає 50 і більше відсотків загальної потреби у хмелепродуктах.
Фактичне виробництво хмелю в Україні за 2009 рік становило 1335 тонн, або 80 тонн альфа-кислот, що, враховуючи експорт (близько 3 тонни) та втрати під час зберігання у не пристосованих для цього складських приміщеннях у зв’язку з відсутністю реалізації хмелю, покриває на 100% потребу українських пивоварів у хмелепродуктах.
Необѓрунтована відмова крупних пивоварних компаній від придбання українських хмелепродуктів, висловлювання думок щодо нездатності хмелярів України виробляти певну кількість сировини та принижування якості вітчизняної продукції — не що інше, як намагання дестабілізувати ситуацію в хмелярських регіонах України; це ставить під загрозу функціонування галузі хмелярства і може призвести до ліквідації робочих місць на землях, де окрім хмелю неможливо ефективно вирощувати інші культури.
Ми готові відкрито дискутувати на цю тему на сторінках вашої газети і запрошуємо всі пивоварні компанії України, інші підприємства, пов’язані з галуззю хмелярства, державних службовців та просто пересічних українців, яким не байдужа доля вітчизняних виробників, висвітлити свої погляди на цю ситуацію.
виконавчий директор Асоціації хмелярів України
Выпуск газеты №:
№187, (2010)Section
Пошта «Дня»