Перейти к основному содержанию

Не «м’ясне» м’ясо...

або Чому на нинішні сосиски не сідають мухи
02 августа, 00:00

Вітчизняний АПК зі вступом до СОТ не отримав обіцяних владою виробничо-торгових зисків. Більш того, він не лише не виграв, а й починає відверто програвати... На цьому продовжують наполягати керівники профільних громадських бізнес- організацій. На чолі «лузерів» аграрії ставлять українських виробників м’яса. Вітчизняний м’ясний ринок, не дочекавшись належної держпідтримки напередодні майбутнього ВТОргнення іноземних конкурентів, за прогнозами експертів, не доживе до вкушання зисків від відкриття експортних ринків, загинаючись від нашестя «дешевих» імпортерів. Причому повільно «вбивати» своїх виробників м’яса влада починає вже сьогодні, підтримуючи реалізацію за легальними та тіньовими схемами імпорту дешевого м’яса.

Дефіцит м’яса у внутрішньодержавному балансі існує, визнають вітчизняні фермери. Однак методика покриття цього дефіциту, а головне — самі результати наштовхують аналітиків ринку на думку, що зовсім не задекларовані «добрі» наміри є мотивами прибічників збільшення обсягу імпорту, а як мінімум — особисті інтереси. Так, за даними Асоціації «Спілка птахівників України», в балансі м’яса на 2008 рік дефіцит свинини й яловичини складає близько 200 тисяч тонн, щодо м’яса птахів, то з покриттям його обсягу успішно справляються вітчизняні виробники. Разом з тим, лише за перше півріччя поточного року, згідно зі статистикою Держмитниці, до України завезено 160 тисяч тонн м’яса та субпродуктів. При цьому обсяги імпорту збільшуються. Про це може свідчити хоча б той факт, що лише в червні в Україну ввезли 54 тонни м’яса й субпродуктів. При цьому імпортуються переважно м’ясо птахів і свинина, а існуючий дефіцит яловичини на внутрішньому ринку взагалі не покривається імпортом, що провокує значні викривлення на ринку м’яса й завдає збитків вітчизняним галузям птахівництва й свинарства.

Крім того, українські фермери вказують на те, що імпорт, який ввозиться в Україну, є досить далеким від продукту тієї якості, яка рекомендується до вживання згідно з держстандартами. Аналіз імпорту м’яса та м’ясопродуктів, за словами голови ради директорів Асоціації «Спілка птахівників України» Олександра Бакуменка, свідчить про те, що в Україну завозиться низькосортна й неякісна сировина, яка, до того ж, не використовується в переробці в країнах-імпортерах. Це, як правило, так званий триммінг, м’ясо мехобвалювання, каркаси, хвости, крила й інше. У результаті м’ясні вироби з такої сировини пропонуються споживачу під маркою сосисок, ковбас, фаршів за доступною ціною тощо.

Внаслідок засилля дешевого імпорту вітчизняні виробники в поточному році істотно зменшили поголів’я свиней — на 1,6 мільйона голів, або на 20%, і великої рогатої худоби — на 755 тисяч голів, або на 11%. Дешевий імпорт все ж таки збив закупівельні ціни на свинину на 20% і яловичину на 15%, що спричинило скорочення виробництва яловичини за шість місяців поточного року на 15 тисяч тонн і скорочення темпів зростання виробництва свинини. Крім того, вперше за останні п’ять років поменшало поголів’я птахів у приватному секторі на 6%.

Скорочення виробництва сталося на етапі відродження м’ясної галузі вітчизняної економіки, що ледве намітилося. Так, за прогнозами Мінагрополітіки, в поточному році виробництво м’яса в Україні повинно вирости на 130 тисяч тонн у порівнянні з 2007 роком — до 2030 тисяч тонн у забійній вазі. Зокрема, яловичини до кінця року має бути вироблено 548 тисяч тонн (на 22 тисячі тонн менше показника минулого року), свинини — 605 тисяч тонн (приріст — 15 тисяч тонн), м’яса птахів — 837 тисяч тонн (приріст — 137 тисяч тонн), інших видів м’ясопродукції — близько 40 тисяч тонн.

«Якщо такі темпи імпорту м’яса та м’ясопродуктів будуть збережені, то протягом наступних трьох-чотирьох місяців буде ще більше скорочене поголів’я птахів, свиней і великої рогатої худоби, і вітчизняні виробники не зможуть забезпечити навіть торішні обсяги виробництва», — наголосив Бакуменко.

З огляду на перераховану проблематику, українські аграрії в особі Асоціації «Спілка птахівників України», Всеукраїнської спілки сільськогосподарських підприємств, Асоціації фермерів і приватних землевласників, корпорації «Скотопром» направили до Президента України Віктора Ющенка, голови Верховної Ради Арсенія Яценюка й секретаря РНБО Раїси Богатирьової відкритого листа із закликом розглянути на засіданні РНБО ситуацію на м’ясному ринку й оперативно скоротити обсяги імпорту м’ясної сировини, а також ухвалити необхідну нормативно-правову базу щодо регулювання ринку м’яса.

ДО РЕЧI

Щоб перевірити чутки про погану якість імпортованої м’ясної продукції, «День» вирушив на підприємство «Комбінат «Прогрес»», де вищезазначені чутки журналістам намагався спростувати голова Держкомрезерву Михайло Поживанов...

Провівши представників ЗМІ коридорами підприємства і показавши вивантаження курячих ніжок, Поживанов розповідає, що завозять їх iз США, тому претензій до їхньої якості не повинно бути. «Цими курячими ніжками Америка годує багато країн Європи. І вони вважаються найякіснішими», — наводить аргументи голова Держкомрезерву.

На питання, чому ж доводитися завозити м’ясо з-за океану, він пояснив, що «українські виробники роблять велику націнку на свою продукцію. Коли реальна собівартість окорока 10 гривень, у нас він продається за 20— 28 гривень». Тепер же курячі ніжки з Америки в наших магазинах будуть за ціною не більше ніж 13,50 гривні!

Подивившись на розвантаження «ніжок Буша», йдемо далі по підприємству, натягши на себе фуфайки, щоб температура 25 градусів заЦельсієм в холодильниках, в яких зберігається м’ясо, не уподібнила нас до тих самих курячих ніжок. На виході Поживанов навіть кілька разів перепитує, чи не залишився хто в холодильній камері, переживаючи за долю журналістів. Мабуть, вже були прецеденти... Пересвідчившись, що всі на місці, вирушаємо до конференц-залу почути детальніше про якість м’яса і спробувати його на смак.

«У м’яса є потрібні документи, а це: сертифікат відповідності державної системи сертифікації, протокол сертифікаційних випробувань, висновок державної ветеринарно-санітарної експертизи і висновок санітарно-епідеміологічної експертизи. Ці документи підтверджують відповідність якості м’яса іноземного виробництва вітчизняним стандартам, — наголошує голова Держкомрезерву. — Останні декілька днів було дуже багато розмов про те, що до України завозять багато дешевої й неякісної продукції. От я й запросив журналістів для того, щоб показати продукцію та сертифікати на неї, а в окремій кімнаті навіть приготовано страви з цих самих ніжок».

Щоб заохотити журналістів на дегустацію, Поживанов своїм показовим прикладом куштує апетитну курячу ніжку. «Я їх перший спробую, щоб ніхто не лякався!» — жартує він, розсмакувавши її як слід...

Вікторія ПРАСОЛ

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать