Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

29 ноября, 00:00

Наших моряків визволили з полону

Судно «Панагія» з українським екіпажем, захоплене піратами близько місяця тому, в ніч на неділю було звільнене й залишило територіальні води Сомалі. Як повідомив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Василь Філіпчук, на прохання уряду України корабель супроводжується французьким корветом. Стан екіпажу задовільний, родичів моряків оперативно поінформовано про їх звільнення. Відразу після звільнення моряків і встановлення зв’язку з судном Президент України Віктор Ющенко мав телефонну розмову з капітаном, під час якої поцікавився станом здоров’я моряків, побажав витримки та щасливого повернення на Батьківщину. Подробиці звільнення корабля і моряків МЗС України не повідомляє.

У Чечні перемагає «Єдина Росiя»

За результатами попереднього підрахунку голосів пропрезидентська партія «Єдина Росiя» лідирує на виборах до парламенту Чечні. Вона набрала понад половину голосів. Далі йдуть комуністи (12,8%), СПС (10,35%) та «Євразійський союз» (5,38%). За попередніми даними, явка виборців становила 56,69%. Як передає Бі- Бі-Сі, в ході виборів не сталося жодного серйозного нападу. Порядок забезпечували понад 24 тисячі міліціонерів і військовослужбовців. Щоправда, вчора рано вранці було вбито голову адміністрації населеного пункту Памятой Шатойського району Султана Демільханова. За 58 місць у двопалатному парламенті Чечні вели боротьбу представники восьми російських партій, а також незалежні кандидати — разом 344 особи. Голова місії Ради Європи, який спостерігав за виборами в Чечні, Андреас Гросс заявив, що вибори викликали в нього суперечливі почуття. «Реальна влада в Чечні безконтрольна», — сказав він.

«В’язничний скандал» набирає обертів

Влада Німеччини почала розслідувати повідомлення преси про передбачуване транспортування літаком ЦРУ через військову базу Рамштайн полоненого єгиптянина, підозрюваного в тероризмі. Як стверджують німецькі ЗМІ, усього в цій країні такі літаки таємно здійснили понад 80 посадок. Новий міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер, який відправляється сьогодні з візитом до Вашингтона, висловив заклопотаність із приводу цих повідомлень, однак раніше, за його словами, він збирається вислухати американську версію. Тим часом міністр закордонних справ Ірландії Дермот Агерн збирається зажадати від Вашингтона запевнення в тому, що літаки ЦРУ не використали летовища в Шенноні для перекидання підозрюваних у причетності до тероризму. До урядів близько десяти європейських країн, які збираються розслідувати цю скандальну інформацію, днями також приєдналася Швейцарія.

Поновився суд над Хусейном

Поява нового захисника з гучним ім’ям стала головною новиною на судовому процесі у справі скиненого президента Іраку Саддама Хусейна і сімох колишніх керівників цієї країни. Цей процес поповнився вчора після п’ятитижневої перерви. До числа адвокатів приєднався колишній міністр юстиції та генеральний прокурор США Рамсей Кларк. Він оголосив, що збирається поставити під сумнів законність трибуналу. «Це безпрецедентна річ, — заявив він. — Після незаконної окупації країни окупанти створили трибунал і витратили купу грошей, щоб забезпечити обрання місцевої влади, яка сліпо затверджувала б ухвали суду, створеного США». У колегії захисників скинутого президента присутній також колишній міністр юстиції Катару Наджіб аль-Наумі. Зараз трибунал розглядає справу про розправу над мешканцями шиїтського населеного пункту Дуджалі 1982 року. Після здійсненого там невдалого замаху на іракського лідера було вбито 143 місцевих мешканця.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать