Президент підписав закон про обмежене використання пальмової олії у харчових продуктах
6 листопада президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5148, який відтепер буде обмежувати використання пальмової олії у харчових продуктах.
Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, пише Рубрика.
Як зазначають у документі, передбачається заборона на використання:
-
пальмової олії у традиційних молочних продуктах,
-
гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні та інших харчових продуктах, зокрема у кондитерських виробах.
Згідно з законом, введуть штрафні санкціїза його порушення. Окрім того, виробники мають використовувати чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Закон має удосконалити законодавство у сфері дитячого харчування і підвищити якість продуктів. Він також гармонізує українське законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами Європейського Союзу.
Нагадаємо, що станом на 2021 рік 3% українців вживали в їжу трансжири, що викликають серцево-судинні захворювання.
Частіше за все українці помирають від серцево-судинних захворювань. Одна з вагомих причин цих захворювань — вживання трансжирів, які повільно нас вбивають. Що таке трансжири? Це різновид жирів, який зокрема утворюється під час смаження їжі. Ви вживаєте їх, якщо їсте продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів, снеки та смажену їжу, виготовлену поза домом. Та навіть споживаючи домашню їжу, смажену на олії, ви все одно споживаєте трансжири.