Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розумне» ОСББ

Мешканці вінницької багатоповерхівки виготовили і встановили у своєму будинку електронну систему охорони, яка ідентифікує кожного пожильця, вітається з ним, а ще — нагадує про несплачені комунальні платежі
16 грудня, 11:05
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Щоб захиститися від злодіїв, безхатченків, псевдожебраків та непроханих гостей, жителі ОСББ «Долина-39» встановили у своєму будинку систему електронної ідентифікації «Аліса». Чому «Аліса»? Так звати дружину розробника цього ноу-хау Максима Блащука. За спеціальністю чоловік — провізор, але за покликанням — програміст. Навчаючись на онлайн-курсах Техаського університету, він вирішив розробити систему охорони для свого будинку. Сусіди підтримали його ініціативу, і тепер голос дружини Максима щодня вітає їх при вході та виході з будинку, нагадує про борги й закликає мешканців проголосувати «так» чи «ні» за вирішення питань, важливих для життєдіяльності ОСББ.

Винаходом свого сина не натішиться голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Віталій Блащук. Каже, що тепер можна спокійно працювати й облаштовувати прибудинкову територію. Ніхто нічого не вкраде, не зіпсує, не зламає.

«Кожен мешканець нашого будинку знає, що його оселя закінчується за ворітьми, а не за дверима власної квартири. Ми це зрозуміли ще 2008 року, коли посеред зими в будинку вимкнули гарячу воду і теплопостачання. Обігрівачі не допомагали, іній був не лише на вікнах, а й на килимах всередині квартири. Знайти винуватого у боргах не вдалося. Тож відтоді господарюємо у своєму будинку всі разом, — розповідає голова ОСББ «Долина-39» Віталій БЛАЩУК. — Багато вдалося зробити за ці роки: відремонтували технічний поверх, дах, пульт подавання води, навели лад у подвір’ї, а цього року зробили ремонт у всіх під’їздах власними коштами. Усе, здавалося б, нічого, але будинок розташований поблизу Центрального ринку, поряд — площа Перемоги, тривалий час неподалік продавали наркотики, непроханих гостей багато було. Боялися щось залишити у дворі. Встановили систему відеонагляду, але це не допомогло. Уже хотіли дoмoфoн за 12 тисяч гривень ставити. Та Максим нагодився, запропонував інший, причому дешевший, варіант. «Аліса» обійшлася нам у 3890 гривень».

Розробник програми каже, що захист системи охорони ідентичний захисту швейцарського паспорта, тобто підробити ключ чи зламати систему неможливо. Були сміливці, які в це не вірили. ОСББ навіть виставило винагороду в 10 тисяч гривень для тих, хто зуміє підробити ключі, але гроші й досі залишаються в сейфі. За надійність своєї «Аліси» Максим отримав від викладачів Техаського університету 100 балів зі 100 можливих. Тепер збирає документи, щоб запатентувати авторські права і спокійно продавати систему для інших ОСББ.

«Я закінчив медичний університет і тривалий час працював завідувачем аптеки. Але захоплення електронікою перемогло. Тепер я фрілансер, виконую роботу, яка приносить користь людям, — розповідає Максим. — Систему «Аліса» розробив спеціально для нашого ОСББ, щоб у дворі було спокійно, батьки не хвилювалися за дітей, які гуляють на майданчику, а на подвір’я заходили тільки бажані гості. За місяць роботи «Аліса» не пропустила жодного крадія чи жебрака. Всі чужі «розчинилися», просто зникли з нашого двору».

Електронна система охорони складається з відеоспостереження, oднoплатного комп’ютера і запрограмованих електронних ключів, з яких зчитується інформація, як із відбитків пальців. Усі жителі, які входять чи виходять, реєструються в системі. Щомісяця після 20 числа «Аліса» нагадує боржникам про несплачені комунальні внески. А за потреби, за допомогою двох додаткових зчитувачів та персонального ключа, мешканці можуть проголосувати, підтримуючи чи не підтримуючи ініціативу від правління ОСББ. Тобто для ухвалення того чи іншого рішення більше не потрібно проводити збори власників квартир. Це економить час пожильців і пришвидшує роботу ОСББ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати