Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як побудувати організоване суспільство

Цього тижня представили третє видання книжки доктора філософських наук Віктора Андрущенка
21 грудня, 11:03

Двотомник «Організоване суспільство» представили у конференц-залі Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Автор — ректор цього університету, доктор філософських наук, професор Віктор АНДРУЩЕНКО. Читачам «Дня» він також знайомий як автор матеріалів про Михайла Драгоманова, про особливості сучасного українського суспільства тощо. 

У передмові до видання Віктор Андрущенко згадує ювілейну доповідь «Римського клубу» під назвою «Старий світ приречений. Новий світ невідворотний» (грудень 2017 року), де оприлюднені висновки, «які формують нову дорожню карту для світу і беззаперечно мають бути враховані науковцями, політичними стратегами, керівниками та державотворцями усіх країн світу». Як зазначає Віктор Андрущенко, автори доповіді — Ернст Ульріх фон Вайцзеккер та Андерс Війкман дійшли висновку про необхідність докорінної зміни парадигми розвитку людської цивілізації.

«Порядок денний останньої визначають нині питання (та завдання) жорсткої критики капіталізму, неприйняття фінансових спекуляцій, відмова від матеріалізму і спрощеного розуміння світу, заклик до альтернативної економіки, «нового Просвітництва», духовно-морального світогляду, єдиної планетарної гармонії цивілізації тощо, — продовжує Віктор Андрущенко. — Як і яким чином на ці висновки має реагувати Україна? Яке місце у загальноцивілізаційному процесі вона займе через 10, 15, 20 років? З яких країн вона має брати приклад і з якими стратегічними партнерами має йти у майбутнє? Які першочергові питання має вирішити Україна сьогодні, щоб повернутись у лоно цивілізації, з якого вона випала в результаті Переяславської угоди 1654-го, а особливо в результаті Жовтневого перевороту (1917 р.), більшовицької практики (1918—1991 рр.) та російської агресії (від 2014 р.)?»

Розгорнуту відповідь на ці питання і являє двотомник «Організоване суспільство».

Перше видання книжки побачило світ 2004 року, друге було видрукуване польською мовою 2008-го у Вроцлаві. «Спільно з польськими колегами ми обговорювали найгостріші проблеми розвитку постсоціалістичного світу загалом, України і Польщі, зокрема. У моєму виконанні книжка задумувалася й опрацьовувалась як своєрідна абетка для діяльності третього всенародного президента України. Польські колеги аналізували тотожну проблематику для її використання першими керівниками своєї країни. І що цікаво: тодішні помічники та радники президента, як і більшість відомих українських державотворців, зі змістом книжки навіть не ознайомились. Таке ж ставлення в Україні побутувало й до теоретичних праць, підготовлених та виданих іншими авторами. Польське ж керівництво надані вченими рекомендації поклало в основу реформ, які вивели Польщу в число забезпечених та успішних країн європейського простору», — зауважує в передмові до видання автор.

Третє видання доповнене такими сюжетами, як визначення місця і ролі Росії в історичній долі та перспективному розвитку України як незалежної держави, аналіз нових загроз (зокрема, це невизначеність продовження гібридної війни проти України, корупція, активізація тероризму, небезпека поширення бідності), міркування щодо переваг чи втрат України внаслідок ліквідації ядерної зброї у дні проголошення незалежності. Також з’явився додатковий аналіз подій в Україні з моменту проголошення незалежності, аналіз практичних кроків реалізації європейського вибору країни. Крім цього, Віктор Андрущенко обґрунтовує пропозицію про необхідність впровадження в Україні президентської, або як можливий варіант — президентсько-парламентської, форми правління.

Висновок, якого доходить автор, такий, що формою політичної організації українського соціуму нині має бути організоване суспільство — суспільство цивілізованого порядку, заснованого на оптимальній взаємодії гілок влади, самоорганізації громадян, креативності та солідарної відповідальності. А як його будувати, можна дізнатися, читаючи нове видання книжки науковця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати