Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Візит Президента з перервою... 9 років

Гела ДУМБАДЗЕ: «Для Грузії Україна завжди асоціюється з братерством і стратегічним партнерством»
18 липня, 11:43
ФОТО PRESIDENT.GOV.UA

Учора Президент України Петро Порошенко розпочав триденний державний візит до Грузії. Це буде його перший візит до цієї країни після обрання 2014 року. А востаннє глава Української держави відвідував Грузію з робочим візитом у 12 серпні 2008 року, причому разом із президентами Естонії, Литви і Польщі, а також прем’єр-міністром Латвії для надання підтримки грузинській стороні в ході російсько-грузинського конфлікту.

Таку велику паузу у візитах незалежний журналіст Міша ТАВХЕЛІДЗЕ в коментарі «Дню» пояснив тим, що з 2009 року президентом України був Віктор Янукович, який, із зрозумілих причин, не хотів дружити з Міхеілом Саакашвілі. Після Майдану у нового Президента Петра Порошенка було багато справ, по-перше, з Брюсселем, а по-друге, — зі США, і йому було не до Грузії. «Взагалі — це неподобство, тому що Грузія і Україна повинні бути дуже міцними союзниками. Їхні інтереси всюди збігаються», — підкреслив грузинський експерт.

На його думку, грузинський уряд проситиме Порошенка прямо позбавити громадянства Саакашвілі і видати його в Грузію, щоб посадити в тюрму. «Але, мені здається, неймовірним, що Порошенко на це не піде, бо його взагалі ніде не зрозуміють, якщо він це зробить. У нього виникнуть серйозні проблеми в США і в ЄС», — вважає Тавхелідзе.

Як повідомляється на Офіційному інтернет-представництві Президента, програмою візиту передбачено зустрічі глави держави з президентом Грузії Геогрієм Маргвелашвілі, прем’єр-міністром Грузії Георгієм Квірікашвілі, головою парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе.

Планується підписання низки двосторонніх документів, спрямованих на поглиблення стратегічної співпраці між Україною і Грузією. Глави двох держав відкриють роботу бізнес-форуму у Тбілісі. В рамках візиту Президент України також відвідає Автономну Республіку Аджарія, де зустрінеться з головою уряду Аджарії Зурабом Патардзе. Заплановано спільну участь Президента України і Президента Грузії в роботі інвестиційного круглого столу в Батумі.

«НАРОД ГРУЗІЇ ПОКЛАДАЄ ВЕЛИКІ НАДІЇ НА ЦЕЙ ВІЗИТ»

Гела ДУМБАДЗЕ, посол Грузії в Україні:

— Візиту Президента України до Грузії давно не було. На всіх офіційних рівнях спостерігається висока готовність, щоб забезпечити максимальну ефективність цього візиту. Цьому передували візити голови Верховної Ради України пана Андрія Парубія, міністра закордонних справ України пана Павла Клімкіна, міністра оборони пана Степана Полторака. З нашої сторони в Україні перебували прем’єр-міністр Грузії пан Георгій Квірікашвілі, міністр оборони Грузії пан Леван Ізорія.

Хотів би зазначити, що народ Грузії покладає великі надії на цей візит. Ви знаєте, що для Грузії Україна завжди асоціюється з братерством і стратегічним партнерством.

Такий високий рівень партнерських відносин підкреслюється складом української делегації, а також дуже насиченою програмою цього візиту. Зустрічі проходитимуть на всіх рівнях. Крім того, відбудеться два бізнес-форуми: один у Тбілісі, інший у Батумі. Такі бізнес-форуми, які проходять під час візиту офіційних делегацій високого рівня, є певним показником для бізнесу з обох сторін, оскільки це відкриває їм нові перспективи. Обговорюватимуться питання розвитку економічних відносин у різних напрямах — таких як транспорт, енергетика, туризм тощо. У наших країн величезний потенціал, який необхідно ефективно використовувати на благо наших народів.

Окрім цього, делегація відвідає різні регіони Грузії, зокрема Хурвалеті, де проходить окупаційна лінія. Треба зазначити, що ще зовсім недавно ця лінія вкотре була зміщена Російською Федерацією углиб території Грузії.

Упевнений, що візит Президента України пана Петра Порошенка до Грузії, безперечно, сприятиме подальшому успішному просуванню наших країн до досягнення спільних цілей.

«ВІЗИТ ПОРОШЕНКА Є ПОТУЖНИМ СИГНАЛОМ ДЛЯ ТЕПЕРІШНЬОГО КЕРІВНИЦТВА ГРУЗІЇ»

Дарія ГАЙДАЙ, аналітик Iнституту світової політики, Київ:

Найвищий рівень візиту (державний), як і його тривалість (3 дні) чітко демонструє бажання Києва відкрити нову сторінку у відносинах з Грузією. Після Революції гідності і у Тбілісі, і у Києві неодноразово говорили про можливість візиту високого рівня, однак ці розмови постійно наштовхувалися на «фактор Саакашвілі» та загалом команди грузинських реформаторів. Є свідчення, з цієї ж причини довгий час Київ не міг визначитися з кандидатурою посла України в Грузію. Сьогодні ситуація змінилася. Саакашвілі більше не є подразником двосторонніх відносин. Понад те, Київ і Тбілісі тепер поєднує неприязнь до колишнього грузинського президента, а тепер активного українського політика. Однак, слід пам’ятати, що справа не лише у Саакашвілі, а загалом у тісних дружніх контактах Києва з представниками «Національного руху». Візит президента Порошенка, який є дуже насиченим, є потужним сигналом для теперішнього керівництва Грузії. Сигналом про те, що дві країни поєднує стратегічна дружба, незалежно від того, яка партія при владі. Це нагода для Петра Порошенка встановити персональні контакти з представниками «Грузинської мрії» і відновити дещо втрачену довіру. Програма візиту зосереджена навколо економіки і включає бізнес-форум, інвестиційний форум. Це те, чого постійно бракує українсько-грузинським відносинам, - потужної економічної основи. Для України Грузія може стати коридором в Азію, а Україна для Грузії – в Європу. Політично-безпекове партнерство є хорошою основою для економічного, і схоже саме це буде у фокусі візиту Порошенка.

Вважаю, що Грузія не була серед пріоритетів українського керівництва після Революції, тому про візит не йшлося. Були зустрічі на полях різних самітів, телефонні розмови між президентом Грузії та Порошенком. Крім того, у Києві зайняли вичікувальну позицію минулого року у зв’язку з парламентськими виборами у Грузії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати