Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові звучатимуть Нижанківські

Місто вшановує ювілеї композиторів — батька і сина
27 листопада, 13:12

Цього року минає 150 років від дня народження Остапа Нижанківського (1863—1919) та 120-річчя від дня народження  його сина — Нестора Нижанківського (1893—1940). З нагоди цих дат у Львові та області заплановано низку заходів з ушанування пам’яті про цих видатних особистостей. У програмі — літургія у храмі Преображення Господнього у Львові і поминальні відправи на Личаківському кладовищі. Про це «День» інформувала директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Наталія Гамкало.

У рамках відзначення Року Нижанківських передбачено також відвідання місць проживання родини на території Львівської області. Обласна телерадіокомпанія (ТРК «Львів») підготувала цикл програм про цих всебічно обдарованих особистостей. Запланована зустріч з представниками родини Нижанківських у Львівській академії мистецтв. У Меморіальному музеї Соломії Крушельницької презентуватимуть компакт-диск «Вокальні твори Остапа та Нестора Нижанківських». Підсумує низку заходів урочисте зібрання у Львівській філармонії «Мусимо мати Україну», де звучатимуть «Вітрогони», «І молилася я», «З окрушків», «В гаю зеленім», «Царю небесний» Остапа Нижанківського та «Засумуй, трембіто», «Човник хитається» Нестора Нижанківського.   

ДОВІДКА «Дня»

Остап Нижанківський — громадський, політичний і культурний діяч, священик, композитор, диригент, засновник молочарської кооперації Галичини, засновник товариства  «Музикальна бібліотека», де публікувалися твори українських композиторів А. Вахнянина, М. Лисенка, М. Вербицького та ін. Є автором популярних творів «Вітер в гаю», «Минули літа молодії», «Наша дума, наша пісня», колядок «Бог ся рождає», «Во Вифлиємі нині новина».

Композитор і піаніст Нестор Нижанківський був викладачем Вищого музичного інституту ім. Миколи Лисенка у Львові, членом музикологічної секції НТШ, музичним критиком газети «Українські вісті», співорганізатором і першим головою Союзу українських професійних музик. У його творчій спадщині — хорова поема «Наймит» на слова І. Франка, музика до комедії Ю. Косача «Кирке з Льолею», романси «Жита» й «Прийди, прийди» на слова О. Олеся, «Снишся мені» на слова Б. Лепкого, твори для дітей «Марш горобчиків», «Староукраїнська пісня», «Коломийка» та ін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати