Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фламінго — на Тузлівських лиманах

Співробітники національного парку зафіксували на фото 65 птахів
07 жовтня, 20:26

Біолог Іван Русєв разом з іншими колегами-співробітниками Національного природного парку «Тузлівські лимани» зібралися в рейд, аби перевірити, чи немає ніяких правопорушень на піщаному пересипі лиманів (боротьба з браконьєрами в унікальному парку постійно стоїть на порядку денному). Натомість працівників парку очікувала чудова знахідка — зграя рожевих фламінго. Іван Русєв нарахував аж 65 птахів.

Він нагадав у фейсбуці, що першу зграю цих красивих пернатих зафіксували на початку вересня. «Тоді багато туристів, особливо бедвотчерів, приїхало до нас у нацпарк спостерігати за ними. Але не всім вдалося їх знайти. Вони мандрували різними мілинами лиманів. І ось тепер ми спостерігали на лимані Бурнас, неподалік від села Тузли, 65 птахів. Вони кочували мілинами в пошуках їжі. Тож хто мріяв побачити це диво природи наших лиманів, будь ласка, можете їхати і шукати їх у бінокль. Може, комусь і пощастить, — зазначав у ФБ Іван Русєв. — А ми будемо сподіватися, що рожеві фламінго скоро загніздяться в нашому нацпарку».

Для цього треба підготувати птахам специфічні острови. У нацпарку нагадують, що в Україні фламінго — рідкісний залітний птах. Гніздування цілком можливе, перші такі випадки спостерігались у 2017 році біля озера Сиваш. «Ареал проживання цих птахів — Африка, Південна Америка і Південно-Східна Азія, — ідеться на ФБ-сторінці НПП «Тузлівські лимани». — Це доволі рідкісний птах, через що він занесений у Міжнародну Червону книгу як вразливий вид. А тому поява цілої зграї фламінго стала справжньою диво-подією. Фламінго населяє великі озера з солоною водою, морські лагуни і лимани. Живиться на мілководді з мулистим дном, проціджуючи воду дзьобом. Живляться фламінго дрібними ракоподібними, молюсками, личинками мух, а також одноклітинними водоростями та насінням деяких рослин. Саме тому їм комфортно перепочити та знайти собі поживу і на наших лиманах. Наявність у живленні ракоподібних і червоних водоростей забезпечує рожеве забарвлення птахів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати