Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Громадськість попереджала...

Уряд звільнив голову Держлікслужби Наталію Гудзь через порушення щодо вакцин
23 листопада, 12:11

Краще пізно, ніж ніколи — саме так коментують експерти рішення Кабінету міністрів про відсторонення Наталії Гудзь із посади голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Два роки тому її обрали шляхом відкритого конкурсу. Щоправда, із восьми кандидатів не було практично жодного, хто б не був причетний до фармацевтичного бізнесу чи то через колишні посади, чи то через родинні зв’язки.

Центр протидії корупції стежив за перебігом конкурсу та попереджав, що обрання Наталії Гудзь нічим хорошим не закінчиться. Активісти звертали увагу, що свого часу вона керувала Державною службою лікарських засобів у Києві, разом із тодішнім керманичем Держлікслужби вони витіснили з ринку кілька європейських виробників ліків.

Конфлікт інтересів був очевидний. Попри застереження громадськості, Наталія Гудзь таки очолила службу, котра регулює весь ринок товарів медичного призначення, вирішує, чиє виробництво відповідає міжнародним стандартам, перевіряє препарати на наявність підробок і в будь-який момент може заборонити використання того чи іншого препарату через виявлені порушення.

Однак на порушеннях піймали Гудзь. «Або Держлікслужба зацікавлена в тому, щоб українці хворіли на грип, а хтось на цьому заробляв великі гроші, або підіграє одному з виробників», — так коментував Тимофій БАДІКОВ, виконавчий директор громадської організації «Батьки за вакцинацію», заборону Держлікслужбою вакцини проти грипу. 

«Наталія Гудзь протизаконно забороняла вакцини проти туберкульозу, гепатиту В, поліомієліту, дифтерії та правця, — це вже пояснення від Міністерства охорони здоров’я. — Керівництво виносило ці заборони всупереч встановленому порядку застосування тимчасових заборон. Через такі дії керівництва Держлікслужби щоразу зупинявся процес імунізації українців: діти не могли одержати свої щеплення за календарем профілактичних щеплень, оскільки вакцини були заборонені. А публікація таких розпоряджень Держлікслужби у ЗМІ призвела до дискредитації імунізації, збільшення загрози відмов громадян від вакцинації і в цілому поставила під загрозу національну безпеку в частині захисту мільйонів українців від інфекційних хвороб».

Разом з Наталією Гудзь уряд звільнив першого заступника голови служби Владислава Цілину за фактами необґрунтованого запровадження заборони на різні вакцини впродовж останнього року. Також Мінздоров’я звернулось до прем’єр-міністра з проханням ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності керівних осіб Держлікслужби. Вочевидь, міністерство знову шукатиме нових людей на ці посади. Важливо зробити правильний вибір.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати