Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сонячні» громади

У Дунаєвецькому районі Хмельниччини під сонячні батареї відвели понад 50 гектарів землі
23 листопада, 12:06
ФОТО НАДАНО ДУНАЄВЕЦЬКОЮ ОТГ

«Сонячним» лідером Хмельниччини називають Дунаєвську ОТГ — найбільшу в Україні, яка об’єднує 27 старостинських округів (51 населений пункт). Кілька років тому на її території встановили дві сонячні електростанції (СЕС) — у Миньківцях і Дем’янківцях. Останню облаштували на території всієї колишньої військової частини. Наразі в Дунаєвецькому районі триває спорудження третьої сонячної електростанції, але вже на території Маківської сільської ради. А на стадії проектування ще дві сонячні електростанції. Коли їх побудують, Дунаєвецький район матиме найбільші в області площі для генерації енергії сонця.

— Зараз на Дунаєвеччині сонячні електростанції охоплюють понад 50 гектарів. Сонячна електростанція в селі Миньківці виробляє електроенергію потужністю 1,4 МВт, а от у Дем’янківці — 14,5 МВт, це орієнтовно 40 тисяч панелей. До речі, споруджена СЕС на території колишньої військової частини, а згодом — сміттєзвалища. Наразі вона вже має зовсім інших вигляд: розчищена, прибрана територія, з великою кількістю блакитних батарей, — розповідає перший заступник голови Дунаєвецької районної державної адміністрації Руслан СМОЛІНСЬКИЙ. — Будівництво таких електростанцій надає можливість зменшити енергозалежність від газу — це один із чистих видів енергії, яка не завдає шкоди навколишньому середовищу, на відміну від ТЕС. Крім цього, територіальні громади зацікавлені у співпраці з інвесторами, бо «сонячні» проекти спроможні забезпечувати людей робочими місцями, а також поповнювати казну орендною платою і ПДФО. Через це громади готові розширювати площі для встановлення сонячних панелей. Переважно це стосується тих територій, які не підлягають використанню в сільськогосподарському напрямку.

Крім Дунаєвецької ОТГ, нині триває будівництво сонячної електростанції в Маківській громаді. Вона буде найбільшою в районі, розміщуватиметься на 20 гектарах. Її передбачувана потужність — 14,5 МВт. Згідно з проектною документацією, для генерації електроенергії на території сонячної електростанції необхідно буде встановити понад 40 тисяч фотоелектричних модулів і 152 інвертори. Станом на сьогодні будівництво в активній фазі і до кінця року буде введено в експлуатацію. Але у стадії проектування маємо ще дві СЕС: одну буде споруджено поблизу села Зеленче (це знову ж таки Дунаєвецька ОТГ), а другу збудують у Смотрицькій ОТГ. Коли всі п’ять СЕС запрацюють, наш район займе перші позиції з виробництва сонячної електроенергії.

Хмельницька область 2018 року входить у десятку областей-лідерів із генерації сонячної електроенергії. На сьогодні в регіоні діють 29 малих ГЕС та 12 СЕС загальною потужністю 35 МВт. Усього до кінця 2018 року заплановано введення в експлуатацію 12 СЕС загальною потужністю в більш ніж 50 МВт. Сума інвестицій становить до 50 млн доларів. Як повідомляє Хмельницька ОДА, перехід на альтернативні джерела енергії надав можливість за дев’ять місяців поточного року скоротити споживання газу майже на 10%, торік — на 5,4%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати