Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Такого в Дніпрі ще не було!»

У Музеї українського живопису триває Перший фестиваль сюрреалізму
27 березня, 10:52
БІЛЯ ВХОДУ ДО МУЗЕЮ ГОСТЕЙ ЗУСТРІЧАВ ПОЕТ НА ПІДВІШЕНОМУ «ТРОНІ», ЯКИЙ НАЗИВАВ СЕБЕ КОРОЛЕМ КОСМОСУ / ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ФЕСТИВАЛЮ

На ньому орієнтовно два десятки митців представлять своє особливе бачення світу. Захід проводять у межах програми міського голови Бориса Філатова «Культурна столиця».

Фестиваль сюрреалізму в Дніпрі — це генерація сучасного художньо-філософського досвіду багатьох поколінь українських митців, пояснюють у Музею українського живопису. «Такого в Дніпрі ще не було. Я думаю, фестиваль здобуде схвальні відгуки та багато шанувальників та стане яскравою точкою на культурній мапі Дніпра», — зазначив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген Хорошилов. Біля входу в музей гостей зустрічав поет на підвішеному «троні», який називав себе королем космосу. Всередині відвідувачів найбільше вразив перформанс Альони Загребельної — дівчини, що била себе сосисками. «Я хотіла показати зловживання людей фаст-фудом у нашому суспільстві споживання. Адже споживання стало новою релігією. Я відійшла від живопису та поезії й почала займатися перформансом 2—3 роки тому. Тому що це те, що діє тут і зараз», — пояснила Альона Загребельна.

На фестивалі представлені різні напрямки творчості: живопис, графіка, скульптура, інсталяція, перформанс, сучасний танець. «Сюрреалізм — це те, що не вкладається в межі реальності, нестандартні речі, які проявляються в мистецтві. Це нестримна фантазія людей. У нас немає класичного сюрреалізму, адже це була епоха Сальвадора Далі. Тут представлений більш сучасний стиль», — розповів куратор фестивалю Ігор Куделін.

Художника Володимира Бузмакова привели до сюрреалізму ситуація в країні після розпаду СРСР та внутрішні переживання. На фестивалі представлені чотири його роботи. «Тоді був жорсткий час: не було грошей на проїзд, на полицях у магазинах порожньо, тобто в житті був сюрреалізм. На душі було якось нереально. Коли «совок» розвалився, ніби вікна розчинилися. Багато художників захопилося напрямками, що були в Європі», — сказав художник. На фестивалі в Музеї українського живопису виступають гурти, які грають електронну музику. Загалом захід триватиме до 29 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати