Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вогняний сигнал із Луганщини

Пожежа в регіоні ще раз засвідчила, що від держави потрібні стратегічні рішення, а від суспільства — уміння рятуватися від стихії
01 жовтня, 19:45

Координаторка сєвєродонецького офісу БО «БФ Восток-SOS» Олександра Ворошилова опублікувала на своїй сторінці у Facebook світлини із Сиротиного, села на Луганщині, яке із 30 вересня опинилося у вогні — будинки ніби пережили бомбардування. Заодно волонтерка коментує, що на ранок 1 жовтня все довкола продовжувало горіти, безпосередньо Олександра допомагала гасити хату сусідів.

Нагадаємо, увечері 30 вересня штаб ООС повідомив про пожежі, «спричинені напередодні ворожими збройними провокаціями із застосуванням трасуючих куль». Це одна з версій масштабних загорянь, які наразі охопили 22 населені пункти. За фактом пожеж відкриті кримінальні провадження.

Як повідомляє Луганська ОДА, станом на вчорашній ранок в області зафіксовано 146 пожеж, з них ліквідовано 82, ще 64 — гасять. Найбільше постраждали населені пункти Новоайдарського району: у селі Муратове вогнем пошкоджено 26 приватних будинків, у Кряківці пошкоджено п’ять будинків (з них два житлових), у Трьохізбенці — два будинки.  Із Муратового евакуйовано 35 людей. Дорослі тимчасово розміщені у школі смт. Новойдар, а діти — у місцевій лікарні.

«У Станично-Луганському районі поблизу селищ Вільхове, Лобочево та Геєвка лісова пожежа охопила понад 200 га, ще у трьох місцях відбулося загоряння очерету та сухої рослинності, — додають у пресслужбі Луганської ОДА. — У селищах Сиротине та Осколонівка верхова пожежа перекинулась на житлові будинки. Евакуйовано та тимчасово розміщено у школах м. Сєвєродонецька близько 85 осіб. Наразі загрози обласному центру немає».

Гасити пожежу луганським рятувальним допомагають колеги з Харкова, Донецька, Дніпропетровська та Полтави. Очільник Луганської області Сергій Гайдай заявив про створення цілодобового штабу із надання допомоги постраждалим внаслідок пожеж (його номер — 095-910-19-20). На жаль, вогонь забрав життя шістьох людей, деяких громадян госпіталізують через отруєння чадним газом.

В Офісі Президента заявили, що уряд має надати негайну допомогу усім, хто постраждав через пожежі, а парламент має врахувати у проєкті бюджету на наступний рік потребу у збільшенні видатків на сектор оборони та безпеки держави, зокрема, скерувати додаткові кошти для Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Рішення — важливі, але не лише в коштах та законах справа. Держава мусить приймати далекоглядні рішення та програми не лише боротьби з пожежами, а й їхнього запобігання. Та ж Луганщина за останній місяць спалахувала тричі. Коли палало на початку вересня, місцеві активісти нарікали, що не було створено мобільних постів, а для рятувальної техніки бракувало палива. Радник голови Луганської ОДА Віталій Шведов відзначив у Facebook, що цього разу ситуація повторюється: воду возять із сусідніх міст, а комплексу заходів на випадок пожеж область не підготувала.

У Регіональному східноєвропейському центрі моніторингу пожеж наголошують, що пожежі для України такого масштабу, як навесні на Поліссі та в зоні відчуження ЧАЕС, а зараз і на Луганщині, на жаль, стануть нормою, зокрема через зміни клімату. Тому крім законів про збільшення штрафів за порушення пожежної безпеки потрібні й інші стратегічні рішення.

Так, у липні у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів взялися за створення національної стратегії захисту природних ландшафтів від пожеж, також планується створення окремої професії лісового пожежного. Керівник згаданого центру Сергій Зібцев бере участь у розробці стратегії і зазначає, що документ на часі: «Якщо не змінимо принципово підходи, то через п’ять років будемо мати, я цього не хочу, але це вірогідно, десятки жертв, десятки згорілих населених пунктів, як було в Греції, Португалії. Зараз на часі — принципово змінити підходи до охорони лісів, полів та населених пунктів від пожеж. Однак треба думати не лише про потужні засоби пожежогасіння, а й про навички, вміння, виявлення, захист і так далі, що й треба прописати у державній стратегії. І це не потребуватиме великих витрат».

Є ще один аспект, на який звертає увагу Сергій Зібцев, — це робота з населенням. Усі громадяни, котрі мешкають поблизу лісів, мають розуміти загрози, що можуть прийти звідти. У центрі підготували рекомендації для захисту інфраструктури та населених пунктів від пожеж. Приміром, від крайньої хати до лісу має бути як мінімум 200 метрів, цю ділянку краще переорати і прибрати опале листя. У дворах не повинно бути великих дерев, які можуть спалахнути. У ДСНС мають розробити план евакуації, кого в першу чергу вивозити і куди саме. Сергій Зібцев резюмує, що громадяни повинні розуміти, якщо прийде пожежа з лісу чи поля зараз, чи встигнуть вони врятуватися вчасно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати