Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому волиняни дивляться російське телебачення?

«Нині це не локальне питання окремого регіону, а проблема інформаційної безпеки держави», — експерт
31 березня, 15:00
ФОТО REUTERS

35% території Волині, переважно північні її райони, не покрито цифровим телебаченням. Відповідно, населення дивиться російські заборонені канали (завдяки білоруському мовнику), що в умовах гібридної війни є отриманням спотвореної, ворожої інформації. Причина — недостатня кількість телевеж у регіоні, адже з дванадцяти необхідних їх зведено тільки шість. Місцева влада  доносила і доносить проблему до найвищих органів влади. Кінцевою ж датою використання аналогового телерадіомовлення в Україні має стати 30 червня 2017 року. Відповідно лише 65% волинян зможуть дивитися цифрове телебачення. А інші?

Світлана ГОЛОВАЧУК, начальник відділу інформаційної політики Волинської облдержадміністрації:

— Проблема непокриття «цифрою» або ж цифровим телерадіомовленням для Волині не нова. На превеликий жаль. Звісно, з огляду на події — розпал гібридної війни, — набула іншого змісту й іншої ваги. Нині це не локальна проблема окремого регіону, а проблема інформаційної безпеки держави.

Сьогодні маємо ситуацію, коли 35% території області не покрито цифровим телевізійним мовленням, фактично частина жителів Волині, особливо північних районів, опинилася без доступу до жодного із загальнонаціональних мовників, а також державного регіонального. 84 населених пункти Ратнівського, Любешівського, Камінь-Каширського та Маневицького районів із кількістю населення понад 190 тисяч осіб перебувають в інформаційному вакуумі. Окрім того, є проблеми із прийомом цифрового формату й на теренах Ківерцівщини (Цумань та Олика). Проблема не лише у нестачі веж (збудовано 6 із 12), а й у недостатній кількості передавачів та їхній низькій потужності.

Про наявність проблеми й можливі наслідки облдержадміністрація неодноразово інформувала керівництво держави та профільних структур — ДКТРУ, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України, Міністерства інформаційної політики України, профільного комітету ВРУ, РНБО. Одначе й досі питання є актуальним.

Зокрема, лише упродовж останніх 2014 — 2017 років надіслано листи:

•   голови облдержадміністрації на адресу Кабінету Міністрів України, що розглядався на засіданні  Кабміну, на підставі Рішення якого (пункт 5 розділу 9 протоколу №75 від 10.09.2014 р.) передбачалось вжити невідкладних заходів  для забезпечення прийому сигналів державного  телерадіомовлення у населених пунктах Волинської області.

•   Кабінету Міністрів України щодо забезпечення прикордонної території області вітчизняними телепрограмами (від 23 жовтня 2014 року №5668/23/2-14),

•   голові комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку про включення питання забезпечення абсолютного покриття вітчизняним мовленням території Волині в порядок денний парламентських слухань на тему: «Реформи галузі інформаційно-комунікативних технологій та розвиток інформаційного простору України» (від 16 грудня 2015 року №8134/21/2-15),

•   Державному комітету телебачення і радіомовлення України «Про завершення реконструкції телецентру Волинської ОДТРК (від 27 лютого 2015 року № 1204/39/2-15).

Окрім того, зазначені проблемні питання окреслені у листах:

•   Президентові України П.Порошенку щодо вирішення питань забезпечення сигналів державного телерадіомовлення на території Волинської області (від 19 листопада 2014 року №62/5/2-14),

•   Адміністрації Президента України щодо встановлення передавача в смт Цумань Ківерцівського району (від 1 жовтня 2015 року № 6383/22/2-15), за результатами розгляду яких були дані відповідні доручення Кабінету Міністрів України, Державному комітету телебачення і радіомовлення України, іншим центральним органам виконавчої влади.

23 лютого 2016 року делегація від Волинської облдержадміністрації взяла участь у засіданні Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи Національного телебачення і радіомовлення Міністерства інформаційної політики України та поінформувала про можливий варіант оперативного вирішення проблеми фактично без залучення коштів із Державного бюджету (пропонували надати Волинській області ліцензії на тимчасове мовлення). На превеликий жаль, надання тимчасових ліцензій на мовлення Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи Національного телебачення і радіомовлення Міністерства інформаційної політики України не погодила. Натомість у протоколі засідання Комісії викладено рекомендацію облдержадміністрації звертатися до РНБО. Лист Секретареві РНБО облдержадміністрація адресувала 29 лютого 2017 № 1204/24/2-16.

23 березня 2016 року в м. Луцьк за ініціативи виконавчої влади відбулася конференція «Шляхи забезпечення абсолютного покриття території Волинської області українським та регіональним телевізійним мовленням», до участі у якій запросили керівників усіх структур державного рівня, у компетенції яких — відповідне питання. Учасники конференції ухвалили Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України «Шляхи забезпечення абсолютного покриття території Волинської області українським та регіональним телевізійним мовленням».

14 квітня 2016 року голова облдержадміністрації надіслав листа до КМУ та Верховної ради України (№2317/ 23/2-16), де вкотре висловив стурбованість станом справ й просив розглянути можливість впровадження на території області пілотного проекту із забезпечення цифрового мовлення.

27 вересня 2016 року, звітуючи про стан інформаційного простору Волині у ДКТРУ, облдержадміністрація вкотре акцентувала на проблемі.

26 жовтня 2016 року КМУ затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, строки виконання якого — по 2019 рік включно. Функції, які відповідним документом покладено на виконавчу вертикаль на рівні області, виконано. Ми подали до профільного відомства орієнтовну кількість малозабезпеченого населення, котре користується виключно «аналогом» й відповідно потребуватиме телетюнерів від держави.

Якщо уважно почитати документ, то у плані передбачено поетапне вимкнення аналогового телерадіомовлення згідно з Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору та Планом використання радіочастотного ресурсу України. Також одним із пунктів передбачено залучення до розбудови національної цифрової мережі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення з одночасним проведенням відповідної процедури видачі ліцензії провайдера програмної послуги (оператора) цифрової багатоканальної телемережі державному оператору, що досить важливо, позаяк сама розбудова мережі без прорахування частот та видачі ліцензії не дасть очікуваного результату.

Хочеться сподіватися, що перехід на «цифру» таки відбудеться найближчим часом і з мінімальними незручностями для населення. Зокрема, для волинян то надзвичайно важливе питання через засилля іноземних мовників (як телебачення, так і радіо) — польських та білоруських. А саме через останні волиняни мають доступ до заборонених російських телеканалів, де ведеться активна антиукраїнська пропаганда.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати