Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тронну промову королеви в британському парламенті було відтерміновано

13 червня, 15:47

За лаштунками в британському парламенті тривають бурхливі переговори про майбутнє як уряду країни, так і прем’єр-міністра Терези Мей. Через політичну нестабільність, що виникла після виборів, королева Єлизавета II відклала свою традиційну тронну промову в парламенті — безпрецедентна подія в новітній історії Британії.

Британським парламентаріям доведеться трохи довше чекати візиту королеви Єлизавети II в її позолоченій кареті.

Традиційно королева відкриває нову сесію парламенту. Це старовинна яскрава церемонія, коріння якої сягає XVI століття. Королева у своїй кареті виїжджає з Букінгемського палацу й з помпою прибуває до Палати лордів, де зачитує програмну промову, підготовлену урядом, в якій детально повідомляється про плани прем’єр-міністра на найближчий час.

В ході дострокових парламентських виборів, що відбулися в країні минулого тижня, правляча Консервативна партія не змогла одержати абсолютну більшість місць у парламенті, заради якого прем’єр-міністр Тереза ​​Мей і затівала нинішні вибори. При цьому жодна інша партія не змогла отримати більшість місць у Палаті громад, і Британія опинилася в ситуації «підвішеного парламенту».

♦    «Підвішений парламент»: що якщо ніхто не виграє вибори?

♦    10 найнесподіваніших фактів про вибори у Британії

♦    Яка це партія ДЮП прийшла на порятунок Терезі Мей

♦    Екс-міністр фінансів Британії назвав Терезу Мей «живим трупом»

Хто винен?

Зараз між політиками та політичними партіями тривають активні переговори, частково з метою формування коаліційного уряду, а частково — для того, щоб зрозуміти, з якої причини Консервативна партія провалила вибори.

В результаті, як стало відомо «Бі-бі-сі», відкриття парламенту (й королівська промова) відкладаються на день або два. Спочатку ця традиційна для британської політики подія мала статися 19 червня.

Після промови депутати голосують «за» або «проти» представленої королевою програми уряду. Якщо парламент цю програму відкине, це розглядається як вотум недовіри уряду та прем’єр-міністру.

Консерватори зараз ведуть перемовини про співпрацю (але, наскільки відомо, не про створення коаліційного уряду) з представниками Демократичної юніоністської партії (ДЮП). Це невелика в масштабах всієї Британії партія, але провідна політична сила в Північній Ірландії.

ДЮП виступає проти об’єднання Північної Ірландії з Ірландською республікою, проти абортів і проти одностатевих шлюбів.

Прем’єр-міністрові Терезі Мей зараз також необхідно зустрітися зі своїми власними задньолавочниками (звичайними депутатами торі, які не обіймають посад в уряді), які вимагають пояснень з боку керівництва партії у зв’язку з провальними результатами виборів.

Що буде з «Брекзітом»?

Тим часом міністр з виходу з Євросоюзу Девід Девіс оголосив, що хоча у світлі поганих результатів виборів для його партії значну частину програмних обіцянок доведеться переглянути, сам «Брекзіт» переглянуто не буде.

Міністр додав, що має намір розпочати переговори щодо  «Брекзіту» з представниками ЄС вже наступного тижня, незважаючи на невизначеність із приводу того, чи зуміє Тереза ​​Мей утриматися на посаді прем’єр-міністра.

Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін вже звинувачує Терезу Мей у тому, що вона перетворилася на «сквотера», і незрозуміло, за його словами, чому вона й досі залишається в резиденції премє’р-міністра на Даунінг-стріт, 10. «Країна не може собі дозволити період настільки сильної нестабільності», — додав він.

На виборах, що відбулися минулого тижня, Консервативна партія втратила більшість у парламенті. Кількість депутатів торі в Палаті громад скоротилася з 331 до 318. Лейбористи ж виграли у низці округів, і число їхніх парламентаріїв зросло з 232 до 262.

Тереза ​​Мей зустрінеться зі своїми задньолавочниками на добу раніше, ніж планувалося.

Задньолавочники входять до складу так званого «Комітету 1922». Назва відображає дату, коли було створено цей комітет, завданням якого є інформувати керівництво партії про настрої серед депутатів парламенту, а також повідомляти прем’єр-міністру, чи користується вона або він підтримкою депутатів.

Кілька депутатів повідомили «Бі-бі-сі», що зустріч прем’єр-міністра з задньолавочниками відбудеться раніше, ніж очікувалося, не через те, що серед депутатів панує паніка після виборів, а саме для того, щоб запобігти такій паніці.

Задньолавочники бунтують?

Аналіз Іена Вотсона, «Бі-бі-сі»

Мало хто очікує, що задньолавочники зажадають негайної відставки Терези Мей.

Проте вони вимагатимуть, щоб прем’єр-міністр частіше з ними консультувалася.

Крім того, вони тепер переконані, що її політичні позиції помітно ослабнули.

«Неможливо уявити, що вона буде очолювати партію на наступних виборах», — говорить один із них.

«Вона купила собі трохи часу», — сказав інший. — Але як довго вона залишатиметься [на своїй посаді], залежить від того, яку вона вибере лінію поведінки».


Джерело: BBC

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати