Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кредит в обмін на екологічну катастрофу?

20 березня, 12:34

Як повідомили ЗМІ, 1 березня Всесвітній фонд природи розпочав в Україні акцію «Разом до природи». У трьох природних парках Карпатської зони висадять 20 тисяч саджанців лісових дерев. Загалом у Карпатському національному природному парку, Національному природному парку «Сколівські Бескиди» та Національному природному парку «Синевир» засадять 5 гектарів. Виконання програми триватиме до 14 травня.

Водночас ЗМІ повідомили, що Євросоюз планує найближчим часом виділити Україні лопомогу в розмірі 600 мільйонів євро. За словами голови представництва ЄС в Україні Хьюґ Мінгареллі, це стало можливим завдяки тому, що уряд вніс у Верховну Раду законопроект про скасування заборони експорту необроблених лісоматеріалів, передусім тобто лісу-кругляка, одним із головних ареалів заготовки якого є Карпатська зона.

У сумі ці два повідомлення означають, що в той час, коли засаджуватиметься молодими лісовими деревами 5 гектарів у Карпатах, поряд з ними буде вирубаний зрілий ліс на значно більших площах, тобто триватиме й далі вкрай небезпечне в усіх сенсах знеліснення цього регіону України. Якщо, звісно, не стане дибки Верховна Рада – але тоді, найшвидше, будуть утрачені важливі в нинішній непростій соціально-економічній ситуації кошти.

Іншими словами, маємо чергову політико-економічну «квадратуру кола», яка не надається, на перший погляд, до розв’язання. Втім, як й інші «квадратури кола», в які з упертістю, гідною кращого застосування, заганяють країну не тільки влада, а й опозиція, не тільки криміналізовані бізнесюки та їхні покровителі «нагорі», а й недолугі опозиціонери, деякі з яких уже публічно панікують і звинувачують кого завгодно, але не себе. І при цьому ще й унаочнюють власну некомпетентність.

От, скажімо, екс-депутат, лідер «Громадянської платформи» Анатолій Гриценко так прокоментував заяву представника ЄС в Україні:

«Посол Євросоюзу знає, але промовчав про те, як експорт лісу-кругляка:

1) нищитиме екологію України і здоров’я українців;

2) нищитиме деревообробну і меблеву галузі в Україні;

3) нищитиме робочі місця, профільну науку і технології в Україні;

Посол Євросоюзу знає, але промовчав про те, що вже сьогодні рівень лісистості в Україні вдвічі-втричі нижчий, ніж у країнах Євросоюзу».

І по тому безапеляційно заявив: «Влада має відмовитися від аморально-нищівної "допомоги"».

Що ж, експорт лісу-кругляка справді вкрай вигідний для окремих бізнесюків і їхніх владних покровителів – і вкрай невигідний для України. А виконавчі структури ЄС справді сьогодні далекі від ідеалу (якщо не сказати більше). Та головна проблема, як на мене, не в цьому, а в тому, що, по-перше, офіційно заборонений вивіз до ЄС лісу-кругляка триває й далі, по-друге, у Євросоюзі є чимало потенційних союзників України щодо зупинки цього експорту – як у легальній, так і в нелегальній формах.

Щодо вивезення лісу-кругляка за кордон – попри всі заборони, - то це аксіома, яка не потребує доведення. Діє масштабна система контрабанди, в яку включені вельми серйозні персони «нагорі», бо ж як інакше можна формувати поїзди з десятків вагонів з лісом? Іноді ці поїзди зупиняють на кордоні чи ще на станціях завантаження – в боротьбу з контрабандою задіяні не лише громадські організації, а й депутати місцевих рад західних областей. Іноді спрацьовують прикордонники. Скажімо, якраз перед Різдвом 29 вагонів лісу-кругляка затримали прикордонники на міжнародному пункті пропуску «Кучурган». Контрабанда прямувала до Румунії; в супровідних документах кругляк оформили як паливну деревину. Однак насправді йшлося про якісне дерево, з якого можна будувати споруди чи виготовляти меблі. Перевозили кругляк за документами київської фірми (якої самої, не сповіщалося). І таких повідомлень в Інтернеті вистачає – але вони переважно про ті випадки, коли вдалося схопити за руку контрабандистів. А от повідомлень щодо покарання за ці кримінальні справи поки що не чути…

Отже, маємо першу «зачіпку» для апеляції до потенційних союзників України в Євросоюзі, адже отримувачі контрабандного лісу – це європейські фірми, вони є ланцюжками міжнародних мафіозних структур, а водночас вони не можуть не тиснути на виконавчі структури ЄС з вимогою зняти заборони на експорт кругляка – адже це істотно спростить їхнє життя, зніме ризики, здешевить загальний об’єм поставок деревної сировини. Зрозуміло, що прямо звинувачувати владу Євросоюзу в корумпованості та участі в мафіозних оборудках українським урядовцям не з руки, проте для цього є громадські організації та відповідальна й компетентна опозиція, чи не так?

Друга «зачіпка» - це суто колонізаторські методи поводження виконавчих структур ЄС з Україною. Адже внаслідок дії мораторію за минулий рік експорт оброблених лісоматеріалів зріс на 11%, а інвестиції в розвиток деревообробної галузі – на 17% (це попри контрабанду!). Вимоги ж ЄС матимуть наслідком легалізацію мафіозних структур по обидва боки кордону та нове падіння деревообробної галузі, а останнє, тобто зведення економіки залежної країни до рівня постачальника сировини, – типовий інструмент колонізаторів для економічного поневолення такої країни. Знов-таки, урядовим структурам України про це говорити незручно, проте невже у нас відсутні політичні сили й авторитетні журналісти, здатні збурити західне суспільство, яке дуже чутливе щодо пов’язаних з колоніалізмом проблем?

Ну, а третя «зачіпка» - природоохоронна. Бо ж справді наразі показник лісистості України становить 15,9%, що втричі менше європейських показників, і продовжує знижуватись. Екологічні рухи й Зелені партії у ЄС – впливова сила, екологічна катастрофа українських Карпат матиме відлуння по всій Центрально-Східній Європі, тому не підтримати Україну в боротьбі – ясна річ, публічній! – ці рухи та партії просто не можуть.

А тепер погляньмо на склад Європарламенту. До більшості в ньому входить фракція Європейської народної партії (ЄНП) – аж 215 депутатів із 751 європарламентарія. При цьому Партія УДАР Віталія Кличка та ВО «Батьківщина» є українськими партнерами ЄНП («Батьківщина» ще з 2008 року). Політичні сили ЄС, які об’єдналися в ЄНП, керують цілою низкою держав, а в інших мають значний вплив. Звертався хтось з українських політиків до ЄНП, до її фракції в Європарламенті та представлених у різних урядах політиків партій-членів ЄНП? Тепер про опозицію в Європарламенті. 50 депутатів – це фракція Зелених. 52 депутати – фракція Ліво-зелених Півночі. З Ліво-зеленими, звісно, справу мати складно, бо там домінують відверто «червоні» політики. Проте є серед них й екосоціалісти (що за своїм статусом не можуть ігнорувати проблеми охорони довкілля), і троцькісти (цим варто нагадати, що наприкінці свого життя Лев Троцький категорично підтримував унезалежнення України та нищівно критикував великодержавну політику Кремля). Тож з обома цими фракціями слід працювати. Хтось цим займається? Не чути… А пан Гриценко, між іншим, мусив би займатися.

Загалом можна погодитися з президентом УСПП Анатолієм Кінахом: «Зрозуміло, що проблема контрабанди, швидкої наживи через масове вивезення необробленої деревини тощо – це результат бездіяльності держави в цій сфері. Необхідний жорсткий контроль за “тіньовиками”, тими, хто здійснює незаконну вирубку лісу та подальшу торгівлю. Належить дуже багато зробити в цьому плані, адже проблема залишатиметься незалежно від наявності чи відсутності мораторію. Принаймні доти, доки економічно вигідніше буде продати сировину – спиляне дерево, тільки зібране зерно тощо, ніж запустити переробне виробництво в країні». З тією лише суттєвою поправкою, що нині маємо не «результат бездіяльності держави», а наслідок діяльності певних державних структур – і в «кришуванні» контрабанди лісу-кругляка, і в «пропихуванні» легалізації кримінальних і напівкримінальних оборудок з експортом цього лісу. В обмін, до речі, не на допомогу як таку, а на кредит у 600 млн євро, який знелісненій Україні доведеться віддавати…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати