Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Румунська перемога

08 лютого, 13:51

Дитинство і юність я провів у Молдові, яка, як відомо, межує з Румунією. У радянські часи я наслухався всіляких історій про «наїзди» румун на нашу територію. Мешканець прикордонного молдавського села розповідав, що від злодіїв «з того боку» його довго рятували залізні ворота і зла собака. Одного разу він прокинувся і не побачив ні воріт, ні пса ...

Відтоді минуло багато часу, румуни встигли розлучитися зі своїм комуністичним минулим і не стали чекати природної смерті диктатора.

Через чверть століття після повалення соціалізму з обличчям Чаушеску, румунський народ здобув нову перемогу. Масові протести призвели до того, що Уряд Румунії ухвалив рішення скасувати свою скандальну постанову про декриміналізацію низки корупційних злочинів та амністії для засуджених корупціонерів.

Цікаво те, що президент Клаус Йоханніс не очолив корупцію і не став її наконечником (як це прийнято в деяких країнах), а приєднався до демонстрантів, і румуни зі своїм президентом зупинили уряд та його скандальні наміри.

«Навіть румуни посадили олігархів», — каже український громадський діяч із російським корінням.

«Навіть румуни сотнями тисяч протестують», — долинає радянсько-гітлерівське відлуння з Росії, яка стала гідною спадкоємицею всіляких побутових теорій расової винятковості.

Слово «навіть» ріже мені слух, і річ не в моєму румунському корінні. Відразу згадався вірш Маяковського «Стихи о советском паспорте паспорт». «Глашатай революції» відзначав байдужість прикордонників до польських паспортів і документам, що засвідчують особи «разных прочих шведов» і лише «червоношкірий» паспорт, на думку спостережливого поета, вселяв страх і повагу. Власне, всі проблеми сьогоднішньої Росії і полягають у ностальгії за тим шанобливим страхом. Чи не тому вони й ганяли у військовий похід старе корито під назвою «Адмірал Кузнєцов», роблять страшні пики по телевізору й посипають голову радіоактивним попелом?

Річ у тому, що Росія й Україна в рейтингу корупційних країн перебувають на 136 і 142 місцях відповідно, а Румунія розташувалася на 69-му. І навіть це «благополучне» місце не влаштовує румунів, які завдяки DNA — національному антикорупційному агентству, досягли істотних успіхів у боротьбі з корупцією. За короткий термін DNA передала до суду близько 800 справ, які стосувалися чиновників різного рангу, куди входили міністри, депутати й судді.

Румуни прагнуть бути ближче до шведів і данців, які перебувають вгорі рейтингу, а ми стрімко рухаємося до Сомалі.

Багатотисячні протести, що прокотилися всією Румунії, показали активність і рухливість громадянського суспільства. Саме громадянське суспільство не дозволило нівелювати ті успіхи, яких досягла Румунія у боротьбі з нечистими на руку можновладцями.

Перемога румунів викликала хвилю схвалення у її географічних сусідів. Якщо Румунія досягла значних успіхів у боротьбі з корупцією, то у Болгарії, яка також входить до ЄС, справи в цьому напрямку йдуть не так швидко.

Що ж тоді казати про наші темпи? На фронті боротьби з корупцією без змін. Генеральний прокурор України у популярній соціальній мережі вихваляється фотографією своєї дружини. А що залишається робити, інших досягнень у нього не спостерігається.

Можливо, варто повчитися у румунів, як не розгубити плоди своїх перемог? А чом би й ні! Адже світ, із часів Маяковського, сильно змінився ...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати