Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нідерланди розглядають можливість залучення інших країн, в т. ч. України, до позову проти РФ у справі МН17

12 липня, 11:48

Нідерланди розглядають можливість залучення інших держав до свого позову проти Росії в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у справі збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року.

Про це повідомив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов у коментарі «Укрінформу», передає hromadske.

Дуже важливо, що ініціюючи міждержавний спір, Нідерланди виступають від імені усіх загиблих та їхніх родичів. Нідерландська сторона також розглядає можливість долучення інших держав до цього процесу. Зокрема, держав-членів ОСГ та держав, громадяни яких загинули внаслідок збиття літака», — наголосив Ченцов.

До Об'єднаної слідчої групи (JIT) — міжнародного органу, що веде розслідування трагедії MH17, — окрім Нідерландів, входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

Посол також зазначив, що Україна ухвалюватиме рішення про долучення до нідерландського позову, виходячи з розгляду справи «Україна проти РФ» у Міжнародному суді ООН і міждержавного позову проти Росії в ЄСПЛ, ініційованого Україною раніше.

Нагадаємо, 10 липня уряд Нідерландів повідомив, що подає проти Росії позов до Європейського суду з прав людини через її причетність до збиття літака MH17 у липні 2014 року на Донбасі.
Також нагадаємо, що 9 березня 2020 року в Нідерландах розпочалися судові слухання у справі збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року. Підсудними у справі є троє росіян та один українець, яких Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у Росію:

Громадянин РФ Ігор Гіркін-Стрєлков, тодішній «міністр оборони «ДНР»;

Громадянин РФ Сергій «Хмурий» Дубінський, підлеглий Стрєлкова, генерал-майор російської армії, який очолював так звану військову розвідку бойовиків;

Громадянин РФ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» та «Халіф»), підлеглий Дубінського, керував 2-им відділом «ГРУ ДНР».

Громадянин України Леонід Харченко (позивний «Крот»), який керував одним із підрозділів «ГРУ ДНР» та разом із Пулатовим супроводжував «Бук» до Сніжного.

Їх усіх оголосили у міжнародний розшук. На засідання суду вони не з'являються.

У суді в Нідерландах з 8 червня до 3 липня тривала друга частина засідань у справі щодо збиття літака Boeing рейсу МН17 у 2014 році над Донбасом. Попереднє слухання було 23 березня.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

Офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати