Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підсумки четвертого змагального дня Олімпіади-2018

13 лютого, 21:51
Фото Reuters

У рамках четвертого змагального дня ХХІІІ Олімпійських ігор  атлети розіграли вісім комплектів нагород. Українці мали примарні шанси втрутитися за них у боротьбу у чотирьох дисциплінах, але в підсумку не змогли навіть кваліфікуватися. Про головні події ігрового дня в нашому щоденному огляді.

Багатостраждальні змагання зі слалому нарешті відбулися

Лише з третьої спроби нарешті стартували змагання із гірськолижного спорту, де чоловіки змагалися в комбінації. Через вітряну погоду дистанцію спуску організатори вирішили скоротити, тому спортсмени отримали вигідну нагоду проявити себе якнайкраще. І це вдалося зробити титулованому австрійському гірськолижнику Марселю Гіршеру. Атлет нарешті поклав до своїх нагород  із чемпіонатів світу «золото» Олімпіади. До цього у Гіршера було «срібло» у Сочі (слалом). «Срібло» і «бронзу» вибороли французи Алексі Пентюро та Віктор Муффа-Жанде відповідно.

Щодо єдиного українця на дистанції Івана Ковбаснюка, то спортсмен не зумів фінішувати. Першу вправу, швидкісний спуск, наш співвітчизник закінчив 57-им з відставанням у 4,97 секунди. А от з слаломом йому впоратися не вдалося. Як результат – у фінішному протоколі він став 50-им в когорті спортсменів, які не доїхали до фінішної межі.

Гейзенбергер — триразова олімпійська  чемпіонка в санному спорті

Тотальне невезіння супроводжує українських саночників. Слідом за чоловіками не змогли потрапити до двадцятки кращих і жінки. Спроба потрапити до фіналу  в санному спорті була в українки Олени Шхумової. Перші дві заїзди вона завершила на 19-й позиції, тому  хороший старт у третьому заїзді дозволив би їй потрапити до топ-20. Однак Олена  не змогла чисто проїхати дистанцію у третій спробі: вдарившись об борт, спортсменка втратила швидкість, що відкинуло її у підсумку на 22-е місце. В Олени Стецьків  шанси на вихід до наступного етапу були мізерні. Вона не змогла піднятися вище 29-го місця, яке посідала після перших двох заїздів.

А чемпіонкою очікувано стала німецька саночниця Наталі Гайзенбергер, яка має у своєму активі «бронзу» Ванкувера та дві золоті нагороди Сочі (одна з них – в естафеті). Гайзенбергер виграла два заїзди, ще двічі була другою, тож у сумі набрала значну кількість балів. Срібна медаль дісталася німкені Даяні Айтбергер, яка змогла  піднятися з четвертого проміжного місця на друге. А «бронзу» виборола канадійка Алекс Гоу, виступ котрої на всіх заїздах був стабільним.

Лижники провалилися ще у кваліфікації

У лижних перегонах серед жінок брали участь  дві представниці України, однак вони не потрапили до тридцятки кращих, тобто до чвертьфіналу – Марина Анцибор фінішувала 54-ю, а Тетяна Антипенко – 56-ю. Кращою ж у  спринтерській гонці класичним стилем стала шведська лижниця Стіна Нільссон. До цього вона мала бронзову нагороду в Сочі у командному спринті. Нільссон подолала дистанцію за три хвилини 3,84 секунди. Срібна медаль у чемпіонки Олімпійських ігор-2014 у спринті вільним стилем, норвежки Майкен Касперсен Фалла. «Бронзу» отримала представниця олімпійських атлетів з Росії Юлія Бєлорукова, для якої олімпійський п’єдестал став першим у кар’єрі.

Чоловіча гонка також була з українцями, однак і вони не були навіть близькими до того, щоб пройти до наступного раунду. Олексій Красовський фінішував 70, відставши на 24,86 секунди від лідера. Його колега по команді Андрій Орлик став 73-им з відставанням 30,64 секунди від лідера. Загалом же у чоловічій кваліфікації взяли участь 80 лижників.

Не обійшлося в чоловічому спринті і без сенсацій. Один із фаворитів Алекс Харві не зміг кваліфікуватися і вибув з боротьби за призи. Протягом чвертьфінальних і півфінальних гонок провалилися швед Калле Хальварссон та норвежець Еміль Іверсен. Олімпійське «золото» здобув Йоганнес Клебо з Норвегії, який став наймолодшим олімпійським тріумфатором у лижних гонках. Срібна медаль в італійця Федеріко Пеллегріно. Трійку призерів замкнув 21-річний спортсмен з команди ОАР Олександр Большунов.

Нідерландці вчергове захищають реноме лідерів у ковзанах

Сьогодні збірна Нідерландів поповнила свою скарбничку ще однією нагородою вищого гатунку. Ковзаняр К'єльд Нейс став олімпійським чемпіоном на дистанції 1500 м серед чоловіків. Це його перша олімпійська медаль у кар’єрі. «Срібло» у його 22-річного співвітчизника Патріка Руста. Бронзову нагороду на радість уболівальникам несподівано виборов представник Південної Кореї  Кім Мін Сок, який  вирвався на останньому колі дистанції.

17-річна американка тріумфувала у лижному хафпайпі

Нових олімпійських чемпіонів з кожним днем стає все більше. Так, цього дня першу золоту медаль у власний доробок поклала юна 17-річна американка Хлоя Кім у сноубордингу (дисципліна хафпайп). Спортсменка випередила своїх переслідувачок майже на 10 очок з результатом 98,25 бала. Хоча такому результату годі й дивуватися, оскільки сноубордистка вже має чотири золотих нагороди із престижних стартів X-Games. Також вона стала наймолодшою олімпійською чемпіонкою у сноубордингу. А срібну медаль завоювала китаянка Лю Цзяюй. Її результат 89,75 очки. Ще одною американкою на подіумі стала Аріель Голд із результатом 85,75.

У керлінгу розіграли перші нагороди

МОК увів до програми Олімпіади-2018 нову дисципліну — керлінг дабл-мікст, у якому змагаються пари, що складаються з одного чоловіка і однієї жінки. У цій дисципліні представники ОАР Олександр Крушельницький та Анастасія Бризгалова здобули бронзову нагороду в напруженому поєдинку, здолавши дует із Норвегії (8:4). У фіналі зустрілися керлінгісти Канади та Швейцарії. Від цього поєдинку вболівальники очікували справжнього безкомпромісного протистояння, а в результаті побачили впевнений розгром. Володарями «золота»  став канадійський тандем Кейтлін Лоз і Джон Морріс, який утворився лише за півроку до головного старту чотириріччя. Вони перемогли пару  Дженні Перре – Мартін Ріос, які є дворазовими чемпіонами світу в міксті, із рахунком 10:3.

Драматичний шорт-трек

Напевне, своєю динамікою і непередбачуваністю може закохати в себе такий вид спорту, як шорт-трек. Це й не дивно, адже на Олімпійських іграх спортсменки примудрилися ще на кваліфікаційній стадії чотири рази оновити рекорд 500-метрівки. Фінал був без рекордів, але сповнений напруженості й драматизму. Британка Елайз Крісті була однією з фавориток забігу, але боротьбу за медалі програла за два кола до фінішу, оскільки була заблокована представницею Південної Кореї Чхве Мін Джон. Внаслідок цього британська ковзанярка вилетіла із траси і програла боротьбу за призи. «Золото» ж розігрували нідерландка Яра ван Кергоф та італійка Аріанна Фонтана. Остання протягом дистанції йшла лідером, але перемогу здобула лише за результатами фотофінішу. Ковзан Фонтани на 22 сантиметри раніше перетнув фінішну смугу. Бронзову нагороду здобула представниця Канади Кім Бутін.

Таким чином, після чотирьох змагальних днів Україна не має медалей, але засмучує те, що в жодній дисципліні наші співвітчизники навіть не були близькими до нагород. Продовжує лідирувати у медальному заліку Німеччина, у якої дев’ять медалей, з них п’ять золотих, дві срібні й дві бронзові. Друга позиція у Нідерландів – по чотири «золота» та «срібла» і дві бронзові нагороди. Замикає трійку лідерів Норвегія, що має три найвищі нагороди, п’ять срібних медалей і три «бронзи».

Богдан Проскуров

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати