Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Денісова звернулась до Порошенка з проханням посприяти у звільненні українських моряків, затриманих у Криму

16 липня, 16:17

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулась до президента Петра Порошенка з проханням розглянути можливість обміну членів екіпажу керченського судна «Норд», затриманого Держприкордонслужбою України, на членів екіпажу судна «ЯМК-0041», яких утримують представники ФСБ РФ в окупованому Криму. Про це повідомляє офіційний сайт Уповноваженого.

Таке звернення Денісова направила після звернення до неї родин членів екіпажу судна «ЯМК-0041», які просять допомогти повернути українських громадян.

«За наявною у мене інформацією, капітан утримується у Сімферопольському СІЗО, а інші члени екіпажу перебувають у статусі свідків та не мають можливості залишити територію півострова Крим, через вилучення паспортів громадянина Україна для виїзду закордон. При цьому, відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров’я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск та залякування з боку Федеральної служби безпеки РФ», – коментує Людмила Денісова.

Як повідомляв «День», 4 травня 2018 року російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» поблизу мису Тарханкут. На борту було 5 членів екіпажу. Усі – мешканці м. Очаків або Очаківського району Миколаївської області. Капітану судна Віктору Новицькому висунули обвинувачення у браконьєрстві. 25 червня кримський адвокат Едем Семедляєв повідомив, що українські моряки відмовились від їжі в знак їх незаконного утримання.

Такі дії окупаційної влади в Криму могли стати відповіддю на затримання Держприкордонслужбою України керченського риболовецького судна «Норд» під прапором РФ 25 березня 2018 року в Азовському морі. Судно «Норд» було виведене з українського реєстру і займалося незаконним промислом під прапором РФ за російськими квотами вилову біоресурсів, вийшовши із закритого Україною порту «Керч». Наразі частина екіпажу «Норду» знаходиться в Україні. Двом морякам вдалося покинути Україну, пройшовши контроль в аеропорту «Жуляни» за новими паспортами громадян РФ. 

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати