Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові вшанували пам’ять польських військових

16 серпня, 14:33
Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

15 серпня у Львові відзначили День польського війська. Уся церемонія пройшла на Личаківському кладовищі, а саме на території Меморіалу львівських орлят. Участь в урочистостях взяли представники польських громадських організацій, військові Польщі та США, представники консульства Республіки Польщі у Львові та львівської мерії.

Біля пам’ятного знаку прочитали коротку молитву. Після чого військові та інші люди поклали вінки, квіти та лампади. Потім військові перемістилися до могил, де похоронені американські військові пілоти, які допомагали «львівським орлятам». Там американці та поляки почергово віддали їм шану та поклали квіти. 

Свято Війська польського відзначається щорічно 15 серпня. Пов’язано це з тим, що з 13 по 16 серпня 1920 року відбулася битва під Варшавою між військами Червоної Армії та Польщі. У день Успіння Пресвятої Богородиці, 15 серпня, коли Червона Армія вже ось-ось мала прорвати оборону поляків, жителі Варшави провели релігійний похід, звертаючись до Богоматері та благаючи її врятувати Польщу від ворожої навали. І саме в цей день в ході битви стався перелом на користь Війська польського, що дозволило відкинути Червону Армію від Варшави та перейти в наступ. 

За традицією 15 серпня в Свято Війська польського на головній площі Варшави проходить військовий парад. У всіх містах проводяться мітинги, концерти, покази кінофільмів, виставки, покладання вінків до пам’ятників героїв, полеглих в боротьбі за незалежність Польщі. 

Львівські орлята – назва молодих польських бойовиків (у тому числі підлітків), що зі зброєю в руках воювали проти українців Львова, боронили місто під час Польсько-української війни (1918–1919) від армії ЗУНР і під час Радянсько-польської війни (1919—1921) від армії Олександра Єгорова. Вважаються національними героями.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати