Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Закон про трансплантацію дозволить врятувати життя понад 5000 українців щороку, - Богомолець

17 травня, 18:26
Фото з відкритих джерел

Народний депутат, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга БОГОМОЛЕЦЬ прокоментувала прийняття надважливого закону № 2386а-1 про трансплантацію:

«Вітаю всіх українців з прийняттям надважливого закону № 2386а-1 про трансплантацію! Сьогодні в парламенті здоровий глузд, зрештою, переміг популізм. І тепер кожен, хто потребуватиме пересадки органу, зможе отримати необхідну операцію під наглядом держави та за рахунок держави, та отримати шанс на друге життя», - заявила вона.

Законом передбачається впровадження “презумпції незгоди”, тобто донором може стати тільки людина, яка дала свою письмову згоду на посмертне вилучення органів, або, якщо жодного волевиявлення вона не залишила — за умови письмової згоди її близьких родичів.

За жодних умов не можуть бути донорами громадяни, загиблі у зоні АТО, діти-сироти, а також невпізнані особи. Фінансування трансплантації здійснюватиметься на 100% за рахунок держави — для уникнення зловживань та ризиків, пов’язаних з незаконним донорством.

«Прийняття цього закону дозволить врятувати життя понад 5000 українців щороку, які потребують пересадки органів. З них трансплантації нирки потребують понад 2500 пацієнтів, печінки — до 1500 пацієнтів, серця — понад 1000 осіб, кісткового мозку — 300. Всі потреби цих людей протягом двох років будуть повністю забезпечені», - пояснює Богомолець.

Для цього, згідно з законом, уже найближчим часом розпочнеться створення мережі трансплант-координаторів, а також буде запущено Єдину державну інформаційну систему, в якій зберігатимуться дані реципієнтів, які потребують трансплантації, та потенційних донорів — тих, хто дав свою письмову згоду на посмертне вилучення органів.

Ця Система в автоматичному режимі визначатиме імунулогічно сумісних донора та пацієнта і у випадку смерті донора — в найбільш стислі строки проводитиметься операція. Така система існує в усіх розвинутих країнах світу і дозволяє забезпечити дотримання черговості та справедливості при розподілі анатомічного матеріалу, тобто уникнути можливих помилок та корупційних ризиків.

Зроблено велику справу, тепер слово за нами. Кожен з нас, ставши після смерті донором, може врятувати життя 8 іншим, ще живим людям.

Тому у законопроекті передбачається впровадження державної інформаційної політики, яка має формувати позитивне ставлення до донорства анатомічних матеріалів у нашому суспільстві».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати